Pijana zakonnica dla dorosłych. Przepis na wyśmienite i puszyste ciasto!

pijana zakonnica ciasto

Pijana zakonnica to ciasto o niezwykle intrygującym smaku. Nie bez powodu nazywa się go pijaną zakonnicą, ponieważ zawiera alkohol, dlatego nie powinny spożywać go dzieci. Jednak świetnie sprawdzi się na przykład na kolacje we dwoje lub na imprezę. Smakuje rewelacyjnie i rozpływa się w ustach, dlatego koniecznie poznaj przepis!

   

To bardzo intrygujące i niezwykle puszyste ciasto dla dorosłych, ponieważ zawiera alkohol. Bije wszelkie rekordy popularności na każdym przyjęciu, imprezie czy spotkaniu towarzyskim. Charakteryzuje się pysznym biszkoptem nasączonym czekoladowym ponczem z alkoholem, a na wierzchu pokryty jest pysznym kremem, który równoważy smaki.

Dosłownie rozpływa się w ustach, a w dodatku jest banalnie proste w wykonaniu i szybkie.

Ciasto pijana zakonnica – przepis

   

Składniki:


· Biszkopt

– 6 jajek

– 1 szklanka cukru

– 2 łyżki octu

– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 szklanki mąki


· Poncz

– pół szklanki wody

– 3 łyżki cukru pudru

– cukier waniliowy

– 2 łyżki kakao

– 4 kieliszki wódki

– ¼ kostki margaryny


· Krem

– 1 litr kremówki 30-36%

– pół literatki cukru pudru

– 3 czubate łyżeczki żelatyny

– pół literatki wrzątku


Przygotowanie:

Zrób biszkopt – białka z żółtkami umieść w misce, a następnie wsyp cukier. Miksuj do czasu rozpuszczenia się cukru, a potem wlej 2 łyżki octu i miksuj.

   

Przesiej mąkę do innej miski i dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj, a potem dodawaj powoli do jajek z cukrem miksując na najniższych obrotach. Gotowy biszkopt wlej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piecz ok. 25 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka.

Biszkopt wyjmij z piekarnika i jeszcze w gorącym zrób niewielkie dziurki na przykład końcówką łyżki drewnianej w ostępach 2-3 cm.

Wszystkie składniki ponczu wlej do garnka, chwilę zagotuj, następnie odstaw na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia i wlej cały poncz do dziurek w biszkopcie.

Zrób krem śmietankowy – w tym celu najpierw zalej żelatynę wrzątkiem, a następnie mieszaj do rozpuszczenia się, potem lekko ostudź. Śmietanę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru oraz dodaj przestudzoną wcześniej żelatynę. Wszystko wymieszaj na najmniejszych obrotach i wyłóż gotowy krem na schłodzony biszkopt.

Najlepiej smakuje schłodzone, smacznego!

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę