Masz ochotę na placki ziemniaczane w nieco odmienionej wersji? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj poniższą recepturę. Zwróć uwagę na 2 dodatkowe składniki oraz etap smażenia placków na patelni, ponieważ w pewnym momencie musisz dorzucić do nich pyszny składnik. Będziesz oczarowany wyglądem i smakiem placków, a ponadto wrażenie zrobi na tobie ich konsystencja. Przetestuj ten przepis na słynne placki ziemniaczane, a z pewnością zaliczysz go do swoich ulubionych.
Kto nie przepada za plackami ziemniaczanymi? Kochamy je prawie wszyscy, a szczególnie Polacy mają do nich ogromny sentyment. Lubimy to, że fajnie chrupią i są miękkie wewnątrz. Można je podawać na słono – np. z gulaszem mięsnym, jak i na słodko – w towarzystwie kwaśnej gęstej śmietany i cukru. To potrawa uniwersalna i każdy spożywa ją tak jak lubi. Bazą placków są ziemniaki. Najlepiej wybrać odmiany bogate w skrobię, np. Grację.
Dodaj do placków ziemniaczanych. Zyskają niepowtarzalny smak
Jeśli nie chcesz jeść placków z mięsnym sosem, a ich deserowy wariant też nie wchodzi w grę, zrób to danie wg poniższej instrukcji. Dodaj do masy na placki odrobinę oregano. Przyprawa przeobrazi smak kultowego specjału. Dorzuć jeszcze ser, a nie będziesz mógł się od niego oderwać.
Przepis na placki ziemniaczane z oregano i żółtym serem
Lista składników:
› 150 g mąki pszennej
› 1 kg ziemniaków
› 1 cebula
› sól
› oregano
› 2 jajka
› 200 g żółtego sera w kostce
Przygotowanie:
Obieramy, myjemy i ścieramy ziemniaki na tarce. Cebulę obieramy z łupin i również trzemy, a potem wrzucamy ją do kartofli. Dodajemy 2 jajka i odrobinę soli, dokładnie mieszamy masę. Ser żółty rozdrabniamy na tarce o większych oczkach.
Na rozgrzanej patelni układamy porcje przyrządzonej masy. Smażymy placki z obydwu stron, aż się zezłocą. W trakcie obróbki cieplnej na jedną rumianą już stronę placka dajemy wiórki żółtego sera i oprószamy oregano. Czekamy, aż ser się roztopi. Gotowe placki ziemniaczane wykładamy na talerz i podajemy. Oregano nadaje im wspaniałego aromatu, a żółty ser – smakowitości. Potrawa rozpływa się ustach i zniknie z patelni momentalnie.