REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPołącz 2 składniki i zrób najprostszy sernik na zimno. Jego smak oszałamia

Połącz 2 składniki i zrób najprostszy sernik na zimno. Jego smak oszałamia

sernik na zimno z 2 składników
fot. screen Youtube / Domowa Anna

Sernik jest uwielbiany przez większość amatorów słodyczy. Mamy na myśli zarówno tradycyjny specjał z piekarnika, jak i ten bez pieczenia. Smakowity sernik na zimno stworzysz w kilka chwil i to z zaledwie dwóch przystępnych składników. Na pewno skradnie Twoje serce już po pierwszym kęsie. Wypróbuj najlepszy przepis na lato.

REKLAMA

Ciasta bez pieczenia są proste, szybkie i pyszne

Upieczenie ciasta to wcale nie taka łatwa sprawa, jak mogłoby się wydawać. Przy niektórych wypiekach trzeba się natrudzić i zajmują sporo czasu. Mogą też wymagać przyrządzenia kilku różnych warstw, wówczas musimy zaopatrzyć się w wiele produktów spożywczych. Zupełnie inaczej jest w przypadku sernika na zimno z poniższej receptury. Ten rarytas nie wymaga pieczenia, a w jego skład wchodzą jedynie dwa produkty: twaróg sernikowy i galaretka.

Smak ciasta możesz dopasować wedle własnych upodobań. My stworzymy deser z nutą zieleni. Ten kolor zapewni galaretka o smaku agrestowym. Jednak możesz bez problemu użyć innej, ulubionej lub taką, którą akurat masz pod ręką (np. truskawkową, pomarańczową czy malinową). Sernik też będzie wyborny.

Przepis na sernik na zimno z 2-składników

Składniki:
250 g twarogu sernikowego
4 galaretki w ulubionym smaku

dodatkowo:
5 szklanek gorącej wody

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od wsypania dwóch galaretek do naczynia i zalania ich trzema szklankami gorącej wody. Wszystko mieszamy, aby proszek się dobrze roztopił, a potem studzimy – galaretka powinna stężeć.

Zastygniętą galaretkę do sernika kroimy w niedużą kostkę i wkładamy ją jeszcze na moment do chłodziarki. Resztę galaretek zalewamy dwoma szklankami gorącej wody i rozpuszczamy, a potem odstawiamy tylko do wystygnięcia.

Do płynnej galaretki wrzucamy mielony ser, mieszamy za pomocą miksera. Na dnie formy umieszczamy kostki z galaretki, a potem zalewamy je masą twarogową. Ciasto wkładamy do chłodziarki, aby stężało. Smacznego.

Czytaj też: Ciasto jogurtowe z morelami. Ten przepis wpadnie do czołówki twoich ulubionych



REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA