Połącz 3 składniki i wyczaruj słodkie cudo. Minimum roboty, a efekt jak z cukierni

ciasto z 3 składników
fot. screen Youtube / Super lecker

Łatwy i błyskawiczny deser ze smakowitym nadzieniem można wyczarować w kilka chwil. Będą ci potrzebne jedynie trzy produkty spożywcze, a przyjemność z jedzenia jest nie do opisania. Wszyscy domownicy będą zachwyceni. Ciasto wyjdzie każdemu i za każdym razem. Będziesz sięgać do tego przepisu regularnie.

REKLAMA

Kapitalne ciasto z tak niewielu składników

Przekładaniec na bazie ciasta francuskiego jest naprawdę genialny w smaku. Przyrządzenie słodkiego kremu nie będzie dla ciebie żadnym problemem, ponieważ wystarczy sięgnąć po gotową słodycz z puszki. Zresztą możesz też ugotować puszkę mleka skondensowanego. Ale tutaj musisz uzbroić się w cierpliwość.

Przepis na pyszne 3-składnikowe ciasto

Składniki:
200 g serka śmietankowego
500 g gotowego ciasta francuskiego
300 g masy krówkowej

Sam widzisz, że wystarczą zaledwie 3 produkty, aby powstał niesamowity wypiek, którym nasyci się cała rodzina. To ciasto jest lepsze niż nie jeden wypiek z cukierni. W dodatku powstaje w ekspresowym tempie. W dalszej części artykułu podajemy szczegółową instrukcję przygotowania. Kto choć raz spróbuje, ten będzie odtwarzać ten przepis aż do znudzenia.

REKLAMA

Sposób wykonania:
Upiecz ciasto francuskie. Wyjmij z paczki blat, przetnij go na trzy prostokąty, a potem rozmieść na blasze każdy z nich – nie powinny się wzajemnie nie dotykać. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz przez 20 minut.

Potem ostudź ciasto i pozbądź się sterczących kawałków z wierzchu. Rozkrusz je i nie wyrzucaj.

Do serka śmietankowego dodaj masę krówkową i miksuj na aksamitny krem. Porcję upieczonego ciasta francuskiego rozłóż na pół, a w wewnątrz umieść odrobinę słodkiej masy. Posmaruj nią także wierzch. Identycznie przygotuj resztę porcji, a krem miarkuj tak, aby zostało trochę do posmarowania góry i krańców ciasta. Udekoruj deser według własnych upodobań.

Jak serwować deser z 3 składników?

Specjał z ciasta francuskiego warto podać np. do czarnej kawy. Jeśli dodatkowo obsypiesz go płatkami migdałów, to będzie apetyczniejszy. Ozdoba z bitej śmietany i kawałeczków czekolady deserowej to także świetny pomysł.

REKLAMA



Czytaj też: Legendarne ciasto czekoladowe ze śliwkami. Wychodzi idealne za każdym razem

Podziel się: