REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPołącz pomarańcze z kawą. Będziesz zaskoczony smakiem tego ciasta!

Połącz pomarańcze z kawą. Będziesz zaskoczony smakiem tego ciasta!

pomarańcze z kawą
YouTube | PRATİK YEMEK TARİFLERİ

Pomarańcze z kawą wydają się być niecodziennym połączeniem. Okazuje się jednak, że ciasto z tymi dwoma składnikami smakuje rewelacyjnie. Poznaj świetną alternatywę klasycznej babki i koniecznie wypróbuj tego przepisu!

REKLAMA

Kawa i pomarańcze? To ciasto zaskoczy swoim smakiem każdego smakosza. Jest niezwykle pyszne, delikatne i mięciutkie, a zarazem proste w wykonaniu. Poradzi sobie z nim każdy początkujący kucharz! Poznaj przepis i wypróbuj – zaskocz bliskich i przyjaciół tym wypiekiem. Przypomina klasyczną babkę piaskową, ale jest dużo wilgotniejsze, idealne do filiżanki pysznej kawy po obiedzie.

Połącz pomarańcze z kawą – to ciasto zachwyca smakiem!

pomarańcze z kawą
YouTube | PRATİK YEMEK TARİFLERİ

Składniki:

» 3 pomarańcze

» 3 jajka

» 1 szklanka cukru – 160 gramów

» 200 ml oleju roślinnego

» 1 szklanka mleka – 200 ml

» skórka pomarańczowa, starta – 1 łyżka

»  3 szklanki mąki – 360 gramów

» 1 opakowanie proszku do pieczenia – 10 gramów

» 2 łyżki kawy Nescafe Gold – 15 gramów

» Dodatkowo: 1,5 szklanki zimnego mleka i wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Na początku obierz pomarańcze, usuń szypułki i wystające skórki, a następnie pokrój je na małe kawałeczki. Wsyp je do dużej miski i zblenduj je bardzo dokładnie, aby nie było pływających kawałków i grudek.

Do innej, również dużej miski dodaj jajka oraz cukier i ubij je na gładką masę przez 5 minut – powstanie biały, bardzo puszysty kogel-mogel. Dodaj do masy olej i mleko, a następnie dodaj do masy startą skórkę i zblendowane wcześniej pomarańcze. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, a potem dodawaj porcjami mąkę, a na koniec wsyp proszek do pieczenia.

Przygotuj blaszkę – posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto do 3\4 wysokości blaszki, a do reszty ciasta dodaj kawę Nescafe Gold oraz wymieszaj, do momentu aż kawa się połączy z ciastem pomarańczowym.

Kawową masę układaj łyżką na powierzchni pomarańczowej masy tworząc kółeczka. Weź łyżkę i wymieszaj delikatnie ciasto jednym ruchem, aby połączyć ze sobą dwie masy.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz ciasto przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu polej gorące ciasto zimnym mlekiem. Na koniec posyp wierzch wiórkami kokosowymi i gotowe! Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA