Połóż tam faworki. Będą świeże, kruche i nie zmiękną zbyt szybko

faworki
fot. screen Youtube / Slovenian Kitchen by Michelle

Nadchodzi Tłusty Czwartek. Jeśli zamierzasz przygotować sterty faworków lub właśnie je usmażyłeś, to koniecznie zapoznaj się z poniższymi wskazówkami dotyczącymi przechowywania. Karnawałowe słodycze zachowają świeżość i inne walory przez wiele dni. Wystarczy 1 sztuczka, a nie będą gumowe, tylko cały czas kruche i chrupiące.

REKLAMA

Faworki szybko tracą świeżość? Możesz temu zapobiec

Faworki usmażone na kilka dni przed świętem łasuchów mogą szybko zmięknąć i będą jak guma. Co jest tego przyczyną? Ciasto, z którego robisz łakocie, jest najprawdopodobniej zbyt mocno suche. Spróbuj umieścić chrust w wilgotnym miejscu, a na pewno się zirytujesz. Wchłonie całą wilgoć i utraci pożądaną kruchość. W efekcie stanie się rozmiękczony i gumowaty. Czy ktokolwiek zje taki deser z apetytem? Raczej nie.

Gdzie nie trzymać faworków?

W lodówce, bo panuje w niej dość wysoka wilgotność. Odpada też zwykła szafka, znajdująca się nieopodal kuchenki gazowej czy czajnika. Para wodna, która unosi się z naczyń, pogorszy strukturę ciastek – będą miękkie i niedobre.

Najlepszy sposób na przechowywanie faworków

Jeśli nie chłodziarka i miejsce obok kuchenki, to gdzie w takim razie umieścić chrust po usmażeniu? Najlepiej w jakimś suchym miejscu – faworkom dobrze będzie np. w spiżarni. A jeśli muszą być w kuchni, to znajdź dla nich miejsce z dala od czajnika. Na tym nie koniec:

Łakocie wsadź do zamykanego naczynia, najlepiej szklanego, ale zostaw mały otwór, by powietrze mogło spokojnie przepływać. Pojemnik plastikowy również się nadaje, ale najpierw starannie go wyczyść. Faworki mogą szybko przyswoić obcy zapach. Gdy natomiast przyrządzasz sporo faworków i część chcesz zjeść kiedy indziej, to zrezygnuj z dekorowania ich cukrem pudrem. Uczyń to przed serwowaniem, bo dzięki temu ciastka będą dłużej świeże.

REKLAMA

Na koniec jeszcze raz przypominamy: faworki umieść w czystym pojemniku, a potem przykryj, zostawiając niewielką szparkę i połóż pudełko ciepłym i suchym miejscu. Będą smaczne przez maksymalnie 7 dni.

Czytaj też: Jak przechowywać żółty ser? Dzięki tym sposobom pozostanie długo świeży

Podziel się: