Z buraków ćwikłowych można przygotować wiele smacznych potraw. Wśród nich ogromnym uznaniem cieszy się barszcz. Ma apetyczny kolor, pięknie pachnie, a do tego rozgrzewa i syci na długo. Szczególnie gdy umiejętnie go doprawimy. Barszczyk królewski będzie rewelacyjnym daniem obiadowym. Wszyscy domownicy będą ogromnie szczęśliwi.
Czerwone buraki to bardzo wartościowe warzywa. Zawierają mnóstwo beta-karotenu, żelaza, witaminy C i witamin z grupy B. Opóźniają procesy starzenia organizmu, oczyszczają go i wzmacniają. Dlatego warto spożywać buraki tak często, jak tylko się da.
Chętnych na barszcz królewski z pewnością nie zabraknie. Domowa zupa jest dużo lepsza od gotowców – mamy tu na myśli sklepowy barszcz czerwony w kartonie. Ugotowanie tej potrawy w domu to całkiem prosty i szybki proces. Sprawdź, jak łatwo możesz ją przygotować.
Najlepszy przepis na barszcz królewski
Składniki:
• 500 g buraków ćwikłowych
• 2,5 dag grzybów suszonych
• litr rosołu z mięsa wołowego
• 100 g skórki chleba razowego
• 80 g rodzynek
• 2 żółtka
• liść laurowy
• ząbek czosnku
• sól, pieprz
• tymianek
• sok z cytryny
• lubczyk
• ziele angielskie
Przygotowanie:
Obierz i pokrój w plasterki buraki, a następnie ugotuj je w części rosołu. Grzyby ugotuj osobno w niewielkiej ilości wody. Pod koniec obróbki cieplnej, do rosołu wrzuć przyprawy i skórkę z chleba. Wlej wywar z grzybów, a także pozostałą porcję rosołu. Gdy zupa się zagotuje, przecedź ją, a następnie wrzuć posiekane w paski grzyby, rodzynki, a potem zaciągnij barszcz żółtkami. Odstaw potrawę z palnika i dodaj do niej sok z cytryny. Barszcz królewski serwuj z dodatkiem grzanek. Smacznego.
Czytaj też: Dodaj do marchewki 1 składnik. Surówka będzie najlepsza pod słońcem