Popisowy biszkopt bez pieczenia. Lekki i puszysty, zawsze się udaje

biszkopt
fot. screen Youtube / Dished

Biszkopt nie wyrósł? Z tym ciastem tak już jest, że mimo nawet największych starań i klasycznych przepisów, czasami najzwyczajniej w świecie nie wyjdzie. Istnieje jednak pewien innowacyjny patent, aby biszkopt zawsze się udał. Oto receptura na błyskawiczny biszkopt, którego wcale nie musisz piec.

REKLAMA

Rewolucja w kuchni: pyszny biszkopt bez pieczenia – w czym tkwi jego sekret?

Stworzenie biszkoptu bez pieczenia wielu osobom może wydawać się nieosiągalne. Tymczasem uzyskanie ciasta jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Dzięki zaprezentowanej przez nas metodzie nie będziesz już musiał obawiać się, że specjał nie wyrośnie. Biszkopt bez pieczenia z poniższego przepisu ma mnóstwo zalet – robi się go bardzo szybko, a wszystkie potrzebne składniki kupisz w każdym sklepie spożywczym. Natomiast efekt końcowy z pewnością Cię zadowoli – ciasto bez pieczenia będzie pięknie wyrośnięte, apetyczne i po prostu pyszne.

Jak przyrządzić biszkopt bez pieczenia?

Biszkopt to znakomita baza wielu smakowitych ciast, tortów czy innych słodkości, za którymi przepadamy. Chociaż wersja bez użycia piekarnika wydaje się w zasadzie niewykonalna, to dzięki właściwym składnikom i metodom deser uda Ci się na 100%. Poniżej znajdziesz opis przygotowania krok po kroku.

Przepis na rewolucyjny biszkopt bez pieczenia

Składniki:
pół kostki masła
130 g cukru pudru
120 g mąki pszennej typu 450
4 duże jajka
olej rzepakowy
łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego

REKLAMA

Wykonanie:
Na początku rozpuść masło na patelni, a potem odstaw je do wystygnięcia. W międzyczasie do naczynia wbij jajka i miksuj je, potem partiami wsypuj cukier puder i cały czas miksuj ciasto. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól, mieszaj dalej. Gdy biszkoptowa masa będzie gładka i spójna, dodaj do niej wanilię i zimne masło.

Uzyskane ciasto przełóż do tortownicy – wcześniej wysmaruj ją tłuszczem i posyp mąką. Lekko stuknij formą o blat, aby pozbyć się bąbelków powietrza i usytuuj naczynie na dnie głębszej patelni na obręczy.

Nie zapomnij o wcześniejszym wlaniu oleju, a wtedy metalowy fragment nie przywrze. Następnie wszystko przykryj pokrywką i podgrzewaj przez mniej więcej 50 minut. Biszkopt jest już gotowy. Możesz go użyć jako bazy do przyrządzenia wielu smacznych ciast. Smacznego.

Czytaj też: Szarlotka z agrestem bez pieczenia to mistrzostwo. Jej smak powali Cię na kolana

REKLAMA

Podziel się: