Powszechny błąd podczas przyrządzania mizerii. Czego nie trzeba robić?

mizeria

Z ogórków można przyrządzić wiele ciekawych surówek, ale chyba najpopularniejsza jest klasyczna mizeria. Niektórzy nie do końca wiedzą, w którym momencie do ogórków dodać sól, aby potrawa była najsmaczniejsza.

   

Ogórki to bez wątpienia podstawa mizerii, i bez nich ta smaczna sałatka nie istnieje. Czasami niepoprawne wybory i czynności sprawiają, że przyjemność z jedzenia zupełnie znika. Wobec tego, przedstawiamy kilka sposobów, dzięki którym Twoja mizeria zawsze będzie perfekcyjna.

Kiedy doprawić ogórki solą?

   

Część osób nagminnie popełnia błąd przy tak łatwej czynności, jaką jest doprawianie ogórków. Z tego względu, że sól wydobywa wodę z komórek ogórka, to solenie go w niedobrym momencie może przyczynić się do rozcieńczenia śmietany. Wtenczas mizeria nie jest apetyczna, ani smaczna, gdyż śmietana spływa z warzyw i zbiera się na spodzie. Aby temu zapobiec dodaj sól do ogórków w dobrym momencie.

Gdy pozbawisz ogórka skórki, pokroisz go w plasterki, włożysz do miski – dopiero wtedy dodaj przyprawę. Mizerię starannie pomieszaj, aby sól trafiła do każdego plastra i w takiej postaci odłóż ją na 10-15 minut, aby ogórek uwolnił nadmiar wody. Po pewnym czasie odcedź płyn, który zebrał się na dnie miski. Do ogórków możesz już dodać śmietanę lub jogurt oraz inne dodatki, np. szczypiorek, cebulę czy sok z cytryny. Ogórek przygotowany w taki sposób spełni swoją funkcję, a mizeria spodoba się każdemu.

   

Warto dodać, że potrawa jest najsmaczniejsza wtedy, gdy jest świeżo przyrządzona. Ogórki to warzywo zawierające mnóstwo wody i nawet odcedzone plasterki z wody, mają jej jeszcze znaczną ilość i wciąż uwalniają ją do sosu. Jeżeli chcesz ukrócić sobie czas, umieść w lodówce ogórki, ale jeszcze bez śmietany.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News