Poznaj niezwykłą recepturę na syrop z zielonych orzechów włoskich

orzechy włoskie
fot. Pixabay

Czy wiesz, że z zielonych orzechów włoskich możesz przyrządzić zdrowotny syrop? Jego zalety zdrowotne zaskakują. Syrop pozytywne wpływa na system pokarmowy i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. To jednak nie wszystko. Poznaj więcej niezwykłych właściwości. Poniżej znajdziesz prosty przepis na ten wyjątkowy specyfik.

   

Niedojrzałe orzechy włoskie można zbierać już w czerwcu. Jeśli chciałbyś kiedyś wspomagać się ich leczniczymi właściwościami, przygotuj zdrowotny syrop już dzisiaj.

Zalety syropu z orzechów włoskich

Syrop może oczyszczać jelita z pasożytów, a poza tym ma działanie odtruwające i hamujące wchłanianie toksyn. Orzechy włoskie tłumią objawy menopauzy, wspierają proces utraty masy ciała i pomagają leczyć stany zapalne. Nie czekaj, tylko przyrządź z nich znakomitą zdrowotną miksturę, przepis znajdziesz poniżej.

   

Składniki:
1 kg cukru
1 kg zielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Starannie umyj wszystkie orzechy, po czym umieść je na blacie wyłożonym ręcznikiem kuchennym. Poczekaj trochę, aby odciekły z nadmiaru wody. Załóż specjalne rękawiczki, ponieważ orzechy pozostawiają bardzo mocne ślady na skórze. Suche orzechy pokrój w dość cienkie plastry. Wkładaj do większego słoja po garści plasterków i zasyp je garścią cukru.

   

Gdy cały słój wypełni się orzechami i cukrem, solidnie go zakręć, po czym odłóż w chłodne i ciemne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie zlej stworzoną ciecz do pojemników (np. do butelek). Do każdej z nich możesz dodać kilka goździków, laskę cynamonu lub wanilii – wtedy syrop będzie smaczniejszy.

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę