syrop z buraka

Buraki mają ogromne zastosowanie w kulinariach. Przyrządzamy z nich sałatki, zupy, surówki, carpaccio, a nawet ciasta. Oprócz cech smakowych, skromne warzywa zawierają mnóstwo wartościowych związków odżywczych. Z buraków możemy przygotować domowy syrop, który bardzo się przyda w zwalczaniu męczącego kaszlu.

Kiedyś, nasze babcie przyrządzały z buraków domowe specyfiki, które wspomagały leczenie niektórych dolegliwości. Były pomocne zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy niejednokrotnie trudziliśmy się z rozmaitymi zakażeniami. Jakie zalety ma syrop z buraków? Poznaj je wszystkie!

Syrop z buraków to naturalna skarbnica antocyjanów. Są to związki, które nadają piękny czerwonofioletową barwę warzywom. Wspierają system odpornościowy i krwionośny, mają właściwości przeciwzapalne i hamują procesy starzenia. Poza tym, w burakach znajdziemy betainy chroniące nasze białka oraz komórki ciała. W domowym remedium przeważa witamina C, która poprawia odporność. Naturalny syrop wspomaga czynność górnych i dolnych dróg oddechowych, co ułatwia oddychanie, a także łagodzi chrypkę i ból gardła.

Syrop z buraka może być stosowany w przypadku dokuczliwego kaszlu (suchego i mokrego). Do jego zrobienia, trzeba przygotować tylko 3 buraki i 3 łyżki miodu.

Wykonanie:
Trzy duże buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach (lub rozdrobnij w blenderze). Do warzyw dodaj trzy łyżki miodu (do smaku). Przełóż buraki z miodem do garnka i gotuj na niewielkim ogniu nie dłużej niż 20 minut. Jeśli chcesz skorzystać z dobroczynnych właściwości miodu, najlepiej dodaj go do już ugotowanych i ostudzonych buraków. Miód w trakcie podgrzewania może utracić część swoich niezwykłych właściwości. Gdy dodasz słodki nektar na końcu, wtedy zachowa wszystkie istotne wartości.

Powyższy artykuł nie jest zaleceniem medycznym. W przypadku jakichkolwiek zastrzeżeń i problemów zdrowotnych poproś o radę lekarza.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę