Wiele osób – szczególnie w upalne dni przechowuje czekoladę w lodówce. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepsze rozwiązanie, lepiej bowiem położyć ją gdzie indziej. Dowiedz się, dlaczego.
Czekolada jest produktem uwielbianym w zasadzie przez każdego. Z tego powodu często ją kupujemy. Jest idealnym deserem, jak i dodatkiem do ciast czy innych słodkości. Warto wiedzieć, jak właściwie ją przechowywać. Nierzadko umieszczamy ją w chłodziarce, aby się nie rozpuściła – w szczególności latem, podczas wysokich temperatur. Jednak warto mieć się na baczności. Lodówka nie jest najlepszym lokum do przechowywania czekolady, ponieważ niska temperatura ma na nią negatywny wpływ.
Czekolady nie należy trzymać w lodówce
Produkt na bazie kakao, jeśli ma wysoką jakość, potrafi poprawić nastrój, a równocześnie stanowi wyśmienity dodatek do różnych słodkich wypieków. Jeśli jednak przechowujemy go w nieodpowiednich warunkach, może to ujemnie wpłynąć na jego jakość, a w konsekwencji na smak. Jednym z najgorszych miejsc, w którym można położyć czekoladę, jest chłodziarka.
Eksperci zwracają uwagę, że gdy czekolada jest przechowywana w temperaturze nie wyższej niż 12°C, może utracić część swojego smaku i stać się mniej słodka. Na tym nie koniec. Zmiana temperatury produktu, która jest wywołana jego chłodzeniem, a potem ocieplaniem, przyczynia się do powstania specyficznych jasnych nalotów na deserze. Tworzą się one podczas skraplania się cukru. Są oznaką zmiany konsystencji wyrobu.
Czekolady nie powinno się wkładać do lodówki jeszcze z jednego powodu. Produkt ten może wchłaniać smaki i aromaty pochodzące z innych produktów znajdujących się w chłodziarce. Zatem, jeśli nie chcecie, aby wasza słodycz miała posmak sera czy wędliny, lepiej wybierzcie dla niej inne lokum.
Jak należy przechowywać czekoladę?
Czekoladę najlepiej położyć w suchym i chłodnym miejscu, w którym temperatura wynosi około 12-20°C – idealnie sprawdzi się szafka kuchenna.