ciasteczka Ania Starmach
fot. Facebook / Ania Starmach / Unsplash

Kruche maślane ciasteczka od Ani Starmach są delikatne i rozpływają się w ustach. Jeśli chodzi o ich smak, to nic dodać, nic ująć. Po upieczeniu maślany aromat roznosi się po całej kuchni. Możesz je zrobić na najbliższą okazję lub nawet bez okazji. Jedno jest pewne, taki smakołyk zniknie w okamgnieniu. Poniżej prezentujemy przepis na ciastka od Ani Starmach.

W wielu recepturach masło zastępuje się margaryną. Powodem tego może być oszczędność, a niekiedy względy zdrowotne. Jeśli chcesz uzyskać maksymalny poziom smaku, użyj masła. Uczucia przyjemnego chłodu na języku i pysznego smaku nie zapewni nawet najlepsza margaryna. Dlatego, jeśli nie masz problemów zdrowotnych związanych z podwyższonym cholesterolem, nie zastępuj nią masła. Szczególnie jeśli robisz domowe maślane ciasteczka.

Kruche ciasteczka maślane – przepis Ani Starmach

Składniki:
250 g masła
2 szklanki mąki pszennej, np. krupczatka
1 łyżka cukru wanilinowego
10 dag cukru + cukier do obtoczenia ciasteczek

Sposób wykonania:
Zaczynamy od wsypania do naczynia mąki pszennej, cukru i cukru wanilinowego. Dodajemy masło posiekane na kawałki. Wszystko rozcieramy w palcach, aż otrzymamy „piasek”. Następnie zagniatamy miękkie, kruche ciasto. Odrywamy z niego kawałki i formujemy w dłoniach niewielkie kulki. Wszystkie obtaczamy w cukrze. Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia, a na nim umieszczamy ciasteczka (w 3-4 cm odstępach, ponieważ intensywnie rosną) i delikatnie je rozpłaszczamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 190°C przez około 10 minut.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę