Popularna blogerka kulinarna i uczestniczka wielu programów kulinarnych, Ania Starmach często publikuje swoje propozycje przepisów na różne dania. Tym razem podzieliła się recepturą na idealną gorącą czekoladę.
Nie da się ukryć, że gorąca czekolada w tak mroźne, zimowe dni dla wielu osób jest wybawieniem. Można ją przygotowywać w tradycyjny sposób, ale także wzbogacony o kilka dodatków, które dodadzą jej niesamowitego uroku.
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
400 ml mleka
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
Składniki do dekoracji:
bita śmietana
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
Sposób przygotowania:
Śmietankę i mleko przelewamy do rondelka, po czym dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość zagotowujemy. Gorzką czekoladę kroimy na kawałeczki i również dorzucamy do rondelka, cały czas podgrzewając i mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gotową czekoladę podajemy z łyżką bitej śmietany i odrobiną skórki pomarańczowej.
Jeśli chcemy ograniczyć spożywane w tym daniu kalorie, cukier możemy zastąpić ksylitolem lub zrezygnować z udekorowania czekolady bitą śmietaną. Mimo wszystko warto pamiętać, że nieco słodyczy od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi.