Nic tak dobrze nie sprawdza się na jesienny obiad, jak rozgrzewający i sycący bigos. Potrawę tę wszyscy znamy i kochamy, a dodanie do niej kilku przypraw sprawi, że stanie się jeszcze bardziej aromatyczna. A za sprawą jeszcze jednego dodatku bigos będzie wprost wyborny.
Jesienny bigos. Dodaj do niego ten składnik, a wyjdzie przepyszny
Jesienią na naszych stołach często goszczą sezonowe warzywa i owoce. Receptury często bazują wtedy na grzybach, jabłkach, dyni i śliwkach. Ostatni z wymienionych produktów jest o tej porze roku najsmaczniejszy. I to właśnie on zagości w naszym bigosie.
Przepis na jesienny bigos z dodatkiem śliwek
Składniki:
250 g wędzonego boczku
800 g kapusty kiszonej
1 główka białej kapusty o wadze ok. 800 g
350 g przecieru pomidorowego
400 g śliwek (najlepiej węgierek)
750 g kiełbasy np. jałowcowej
pieprz i sól
1 łyżeczka tymianku
3-4 ziarna ziela angielskiego
4-5 ziaren jałowca
2 łyżeczki majeranku
6-7 ziaren pieprzu czarnego
2-3 liście laurowe
masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania:
Z białej kapusty usuń wierzchnie liście i ją poszatkuj, natomiast kapustę kiszoną odsącz z wody i drobno pokrój. Oba rodzaje warzywa układaj na spodzie dużego garnka, wrzuć liście laurowe, przykryj i gotuj przez 2 godziny. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż się przyrumieni. W moździerzu rozdrobnij pieprz, ziele angielskie i jałowiec, a następnie wrzuć je do wędliny, krótko razem podsmażaj, a potem odstaw z palnika.
Śliwki wydryluj i w oddzielnym naczyniu podsmaż na porcji masła. Kapustę połącz z przecierem pomidorowym, kiełbasą i boczkiem z patelni, całość gotuj jeszcze 20 minut, a potem wrzuć owoce. Mieszaj, dopraw solą, tymiankiem, pieprzem i majerankiem. Jesienny bigos jest już gotowy! Najlepiej podać go ze świeżym pieczywem.