Początek lata to nie tylko sezon na maliny, truskawki czy czereśnie, ale także na uwielbiane przez większość osób grzyby, czyli kurki. Możemy je spotkać w lesie już na początku lipca. Nie musimy czekać do jesieni, aby zrobić z nich pierwsze przetwory. Receptura na kurki marynowane jest bardzo prosta i poradzą sobie z nią nawet niedoświadczeni kucharze. Zdradzamy łatwy i szybki przepis na marynowane kurki.
Składniki:
2 szklanki wody
1 kg oczyszczonych kurek
1 szklanka octu (10%)
szczypta pieprzu
łyżeczka soli
kilka ziarenek ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Aby przygotować marynatę, najpierw oczyść grzyby z piasku oraz innych zanieczyszczeń i dobrze je umyj (nawet kilka razy). Dokładnie oczyszczone kurki przebierz – większe zostaw do makaronu bądź jajecznicy, a do słoików użyj tylko tych małych. Jeżeli chcesz koniecznie zamarynować większe grzyby, wtedy przytnij ich trzonki. Obgotuj kurki w osolonej wodzie, a następnie odsącz je i przełóż do wyparzonych słoików.
Kolejny etap to przygotowanie zalewy. Wlej do garnka ocet, dwie szklanki wody, dodaj przyprawy i zagotuj. Później przelej taką zalewę do grzybów. Zakręć wszystkie słoiki, postaw do góry dnem, a gdy przestygną umieść je w dużym garnku z wodą (słoiki powinny być nią przykryte) i zagotuj ją. Pasteryzuj słoiki około 20 minut, a potem je wyjmij, ostudź i wytrzyj. Marynowane kurki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.