Mało kto nie lubi naleśników – gdy są cienkie i delikatne kuszą nas jeszcze bardziej. Jednak osoby, które w naleśnikach szukają także aksamitnego smaku, powinny wypróbować recepturę na naleśniki maślankowe. Taka mała modyfikacja w przepisie może zdziałać cuda.
Naleśniki kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jedni cenią je za prostotę przygotowania, a inni za fenomenalny smak. Wszystkim jednak odpowiada to, że ten sam placek można posmarować słodką konfiturą lub wytrawnym farszem. Jedno jest pewne – i pierwsza, i druga opcja będzie smakowała wyśmienicie.
Jeśli chcesz uzyskać bardzo puszyste naleśniki, dodaj do nich osobno ubitą pianę z białek. Jeśli natomiast potrawa ma być mniej kaloryczna, zamiast mleka dodaj wodę gazowaną. Z kolei naleśniki będą bardziej aksamitne, gdy zastąpisz mleko maślanką.
Naleśniki maślankowe – przepis
Składniki:
ok. 1,5 szklanki maślanki
1 szklanka mąki
1 łyżka oleju
2 jajka
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, olej i sól. Wlej większość maślanki i wszystko dobrze zmiksuj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolej więcej maślanki. Masę na naleśniki odstaw na kwadrans. Jeżeli jest znów zbyt gęsta, rozprowadź ją niewielką ilością maślanki albo zimnej wody. Patelnię posmaruj olejem i poczekaj chwilę, żeby tłuszcz się rozgrzał. Wylej na nią porcję ciasta, przechyl patelnię i równomiernie ją rozprowadź. Gdy naleśnik podsmaży się od spodu, odwróć go na drugą stronę i smaż jeszcze przez moment.