Ogórki połączone ze śmietaną to łatwe i szybkie uzupełnienie wielu potraw obiadowych. Jednak taka kompozycja dla niektórych ludzi jest zbyt ciężkostrawna, więc dziś podsuwamy recepturę na wyśmienitą mizerię bez nabiału. Jej smak świetnie podkreśli zaskakujący składnik, a mianowicie mleczko kokosowe.
Mimo że produkty nabiałowe są często używane przez nas w kuchni, to jednak wiele osób je ogranicza albo całkowicie wyklucza. Przyczyną są najczęściej nietolerancje pokarmowe, alergie i względy zdrowotne. W takiej sytuacji nabiał można zastąpić tzw. mlekami roślinnymi, które de facto z mlekiem mają niewiele wspólnego. Łączy je podobny smak, ale skład mają zupełnie inny.
W napojach roślinnych nie ma cholesterolu, tłuszczu zwierzęcego ani białek uczulających. Krótko mówiąc, są zdrowsze. I właśnie jednego z takich produktów użyjemy dzisiaj, tworząc unikalną odsłonę mizerii. Zamiast śmietany, posiekane ogórki wymieszamy z mlekiem kokosowym. Mizeria zyska nowe oblicze, nabierze też ciekawszego smaku i będzie lżejsza.
Przepis na mizerię bez nabiału
Składniki:
4-5 łyżek mleczka kokosowego
2 ogórki sałatkowe
2 łyżeczki cukru
świeżo mielony pieprz
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
koperek
Sposób wykonania:
Myjemy ogórki, wycieramy i pozbawiamy skórki. Kroimy je w cienkie talarki, posypujemy delikatnie pieprzem oraz solą. Do słoiczka wlewamy mleczko kokosowe, sok z cytryny, dodajemy niewielką ilość pieprzu, sól i cukier. Naczynie zamykamy i potrząsamy, aby składniki dobrze się połączyły.
Koperek płuczemy, osuszamy, siekamy i dorzucamy do warzyw, mieszamy. Ogórki polewamy przyrządzonym sosem, mieszamy i podajemy.