Puszysta Chmurka – ciasto, o którym mało kto słyszał. Lepsze niż sernik

Puszysta Chmurka
fot. screen Youtube Schnell Lecker Einfach

Puszysta Chmurka to ciasto jakiego jeszcze nie jadłeś. Mało kto o nim słyszał, bo jest to bardzo stara receptura. Sprawdź przepis, a zachwycisz nim każdego, kto spróbuje.

REKLAMA

Mięciutkie, pyszne, aromatyczne i lekkie niczym chmurka to ciasto, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. Składa się z kruchego ciasta, warstwy twarogowej oraz słodkiej bezy. Poznaj przepis, który znajdziesz poniżej.

Puszysta Chmurka to ciasto jakiego jeszcze nie jadłeś. Smak jest nie do opisania

Składniki:
(forma 20cm)

Ciasto kruche: 
» 110 g mąki
» 40 g cukru
» 100 g masła
» 1 żółtko

Masa twarogowa:
» 400 g twarogu dobrze zmielonego
» 2 żółtka
» 60 g cukru
» 1 łyżeczka cukru waniliowego
» 1 łyżka kaszy manny
» 100 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego

Beza:
» 3 białka jajek + szczypta soli
» 4 łyżki cukru
» 1 łyżeczka cukru waniliowego

REKLAMA

Przygotowanie:

Kruche ciasto: masło, cukier, mąkę, żółtko, następnie wyrób ręcznie i włóż do lodówki na 20 minut. Potem wyłóż ciasto w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, przez 20 minut.

W tym czasie przygotuj masę twarogową: twaróg przełóż do miski, następnie dodaj cukier, cukier waniliowy kaszę mannę, i kwaśną śmietanę lub jogurt grecki. Całość zmiksuj tylko do połączenia się składników. Przelej masę na podpieczony spód, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni. Piecz przez 30 minut bez termoobiegu, a następnie przygotuj bezę.

REKLAMA

Białka ubij na sztywną i błyszczącą piankę, a potem dodaj cukier i cukier waniliowy. Wyłóż na masę twarogową(po zakończeniu pieczenia), a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni oraz piecz z termoobiegiem przez 30 minut.

Smacznego!

Podziel się: