Puszyste naleśniki wg przepisu Okrasy. Podaj je ze specjalnym dodatkiem

Karol Okrasa i naleśniki
fot. screen Youtube / KuchniaLidla.pl / Pixabay

Naleśniki na słodko podane na śniadanie, to sposób na miłe rozpoczęcie dnia. Karol Okrasa zachęca, aby kultowe placuszki podać z wyśmienitym sosem kawowym. Dzięki temu dodatkowi potrawa nabierze mocy i cudownie orzeźwi. Musicie spróbować.

REKLAMA

Lekkie i puszyste naleśniki smakują wybornie. Znakomicie pasują do nich słodkie dodatki. Co powiecie na słodki syrop kawowy? Z naleśnikami będzie komponował się fenomenalnie, o czym już dawno przekonał się Karol Okrasa. Fanatycy małej czarnej na pewno będą zachwyceni.

Przepis Karola Okrasy na naleśniki z syropem kawowym

Składniki na syrop:
50 g bardzo zimnego masła
150 g cukru
150 ml śmietanki 30%
kilka ziaren kawy
listki świeżej mięty
sok z limonki

Składniki na naleśniki:
180 g mąki pszennej
200 ml mleka
50 g masła
50 ml wody
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
olej rzepakowy do smażenia

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Aby zrobić syrop kawowy, najpierw na lekko rozgrzaną patelnię wsyp równomiernie cukier, podgrzewaj go do momentu, aż stanie się złociście brązowy. Teraz wrzuć pokrojone zmrożone masło. Dodaj odrobinę wody i śmietankę. Jeszcze raz podlej wodą i dodaj kawę. Wszystko gotuj na niewielkim gazie, do chwili aż zawartość patelni się zredukuje i zmieni kolor. Uzyskany sos dopraw sokiem z limonki. Dorzuć też pokrojone listki mięty. Podawaj z ciepłymi naleśnikami.

Naleśniki:
Masło rozpuść na mniejszej patelni albo w garnuszku, ostudź. Do sporego naczynia wbij jajko i dodaj cukier wanilinowy, zamieszaj składniki rózgą, a potem dodaj wodę i mleko. Ponownie zamieszaj.

Porcjami wsypuj mąkę, równocześnie dokładnie miksując masę. Na koniec dodaj chłodne masło i mieszaj do połączenia. Natłuść patelnię i dobrze ją rozgrzej. Chochlą wykładaj porcje ciasta i smaż naleśniki, rozprowadzając je tak, aby uzyskać cienkie placki. Gdy zezłocą się z dwóch stron, zanurz je w syropie kawowym, a następnie formuj w trójkąty. Smacznego.

REKLAMA



Czytaj też: Zapomnij o jabłku. Surówka z marchewki będzie lepsza z innym owocem

 

Przejdź na stronę główną