Puszyste pączki, które przygotujesz w 10 minut to najlepszy pomysł na ekspresowy i pyszny wypiek. Najlepiej smakują z dodatkiem marmolady, czekolady lub toffi, ale z samym cukrem pudrem również smakują wyśmienicie!
Przygotuj te pączki, a z pewnością je polubisz – są mięciutkie, puszyste i co najważniejsze, błyskawiczne w przygotowaniu. Nie wymagają drożdży, ani długiego wyrabiania, dlatego sprawdzą się na każdą okazję. Poznaj przepis.
Puszyste pączki w 10 minut – najlepszy przepis
Składniki:
→ Z tego przepisu wychodzi 9-10 pączków
» 300 g mąki
» 80 g cukru
» 1 jajko
» 100 ml mleka
» 1 łyżka proszku do pieczenia
» pół startej cytryny
Dodatkowo:
» olej słonecznikowy do smażenia
» cukier do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj jajko, a potem startą skórkę z cytryny i wlej mleko. Całość mieszaj najpierw łyżką, potem przełóż na stolnicę i zagnieć na jednolite ciasto przez chwilę.
Na blat wysyp trochę mąki, wyłóż zagniecione ciasto i rozwałkuj je na grubość 2 cm. Specjalną foremką lub szklanką powycinaj okrągłe pączki.
Do garnka wlej dużą ilość oleju, następnie rozgrzej. Smaż pączki przez 1-3 minuty z obu stron, do momentu, aż się zarumienią. Często je obracaj, dzięki temu nie spalisz ich z jednej strony.
Usmażone pączki układaj na kratce lub na papierze do pieczenia, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Możesz posypać je cukrem pudrem, albo zrobić lukier i dokładnie je polać.