Rabarbar to bardzo zdrowe i smaczne warzywo, które pojawia się wiosną i latem. Gdy nadchodzi sezon, nie pozostaje nic innego, jak się nim zajadać. Warto zrobić z niego domowe przetwory na zimę, odżywcze koktajle, ciasta (np. tartę) czy potrawy – nawet wytrawne. Sprawdź, jak przygotować rabarbar i jak go przechowywać, żeby zachował swój wyjątkowy smak na dłużej.
Przechowywanie rabarbaru
Zanim przygotujesz rabarbar, zastanów się nad tym, w jaki sposób go przechowywać. Rabarbar nie należy do warzyw, które dłużej poleżą. Dość szybko traci swoją jędrność, smak oraz konsystencję. Jeśli już znajdzie się w Twojej kuchni i chcesz go przechowywać dłużej, zastosuj jedną wskazówkę.
W pierwszej kolejności włóż go do chłodziarki. Zanim jednak to zrobisz, koniecznie zawiń go w wilgotne papierowe ręczniki albo ściereczkę. W taki sposób rabarbar poleży nawet trzy dni.
W jaki sposób przygotować rabarbar na kompot lub ciasto?
Jeśli chcesz przyrządzić jakąkolwiek potrawę z rabarbaru, po pierwsze musisz go należycie przygotować. Potem bez trudu wykorzystasz go np. do kompotu czy do wypieku.
Rabarbar starannie umyj i obierz tak, aby usunąć jego zewnętrzną warstwę. Pokrój go na niewielkie kawałki, przełóż do rondelka, zasyp szklanką cukru i zalej wodą. Warzywo gotuj do momentu, aż zmięknie.
Tak przyrządzony mus możesz wykorzystać właśnie do kompotów i ciast, lecz może być też świetnym dodatkiem do mięs.
Przepis na koktajl z rabarbaru
Składniki:
180 ml napoju kokosowego
150 g rabarbaru
5 g wiórek kokosowych
6 g miodu
1 banan
Przygotowanie:
Rabarbar przygotuj podobnie, jak to opisano powyżej, ale zamiast cukru użyj miodu. Kiedy zrobi się miękki, dodaj do niego resztę składników i wszystko zmiksuj.