Racuchy to potrawa, która zawsze świetnie smakuje niezależnie od pory roku. Możemy podawać ją z rozmaitymi dodatkami, ale zazwyczaj stawiamy na owoce. Najczęściej wybieramy jabłka, które są dostępne w sprzedaży przez cały rok. Pod koniec lata i jesienią owoce te są najsmaczniejsze i warto sięgnąć po świeże okazy prosto z drzewa. Idealnie nadają się do racuchów. Dodaj jeszcze marchewkę, a potrawa wyjdzie palce lizać.
Racuchy to słynna przekąska, która ma rzeszę sympatyków. Placki są proste w wykonaniu i gotowe w kilkanaście minut. Doskonale sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na podwieczorek lub kolację. Racuchy kochają dzieci, ale i dorośli mają na ich punkcie bzika.
Placuszki z dodatkiem tartych jabłek to jedna z najpopularniejszych odsłon tego uwielbianego specjału. Dziś – dla odmiany – proponujemy Wam racuchy z jabłkami i marchewką. Jej słodki smak doskonale przełamią kwaskowate owoce. Czasami warto spróbować czegoś nowego. Zachęcamy do przetestowania tej wersji racuchów. Ta kompozycja nie może się nie udać.
Jak przygotować smaczne racuchy z jabłkiem i marchewką?
Składniki:
3 jajka
350 g mąki pszennej
300 ml maślanki lub kefiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleka
150 g startej marchewki
150 g startego jabłka
szczypta soli
trochę cukru z wanilią lub cynamonu
cukier puder do posypania racuchów
olej do smażenia
Przygotowanie:
W naczyniu umieść mąkę, proszek do pieczenia i sól, wszystko wymieszaj. Dodaj jajka i mieszaj, pomału dolewając kefir i mleko.
Tak przygotowane ciasto na racuchy powinno odpocząć przez co najmniej 15 minut. Jabłko i marchew zetrzyj na tarce, a potem wrzuć do gotowej masy.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj porcje ciasta. Smaż okrągłe placuszki z dwóch stron, a potem wykładaj na talerz. Oprósz je cukrem waniliowym albo mieszanką cukru pudru i cynamonu. Smacznego.
Czytaj też: Ciasto z bananami to raj dla podniebienia. Nie musisz go piec