Przyrządzony przez was dżem nie jest wystarczająco gęsty? Na szczęście istnieje prosta i skuteczna metoda, dzięki której przywrócicie mu pożądaną konsystencję.
Latem mamy do dyspozycji mnóstwo świeżych, bogatych w witaminy owoców. Aby móc po nie sięgać nawet poza sezonem, warto zamknąć ich smak w słoikach. W waszej spiżarce powinny znaleźć się nie tylko kompoty czy ogórki konserwowe, ale także owocowe dżemy, które mogą być świetnym urozmaiceniem ciast czy kanapek. Czasami zdarza się, że przyrządzany przez nas dżem ma zbyt rzadką konsystencję. Co wtedy robić? Przydatny może być ten prosty patent.
Sposób na zagęszczenie zbyt rzadkiego dżemu
Robiąc dżem owocowy, należy przyjrzeć się jego konsystencji. Jeśli będzie zbyt rzadka, można zastosować tę kulinarną sztuczkę, doskonale znaną przez nasze babcie. Wystarczy rozrobić niewielką ilość mąki ziemniaczanej z odrobiną wody i taką mieszankę przelać do gotujących się owoców. To sprawdzona strategia, która pozwoli błyskawicznie zagęścić nie tylko dżemy, ale również inne przetwory z owoców.
Jak wykorzystać dżem w kuchni?
Swojskie dżemy to specjał, po który z ochotą sięgamy na co dzień. Sprawdzą się jako dodatek do naleśników czy chrupiących tostów. Nieźle łączą się z ryżem albo kaszą jaglaną przygotowaną na mleku. Owocowy przetwór podkręci smak omleta podawanego na słodko. Warto go też wykorzystać jako farsz do pierogów.