Robię to ciasto co drugi dzień. Kontrowersyjny składnik sprawia, że smakuje obłędnie

Robię to ciasto co drugi dzień
fot. screen Youtube / Kuchnia Nabilaha

Robię to ciasto co drugi dzień, bo jest tak pyszne i mięciutkie, że dosłownie znika migiem z blachy. Sprawdź przepis poniżej. 

REKLAMA

To ciasto ma trzy warstwy, które idealnie pasują ze sobą smakowo. Po upieczeniu jest mięciutkie, wilgotne, a w przygotowaniu bardzo proste i błyskawiczne.

Robię to ciasto co drugi dzień. Przepis

Składniki:
» 1 jajko
» 150 g cukru
» 275 ml mleka
» 1 łyżeczka drożdży instant
» 250 g mąki
» 100 g margaryny
» 2 łyżki kakao
» 1 łyżeczka pasty mokka (pasta kawowa)

Przygotowanie:
Jajko wbij do miski, a potem wsyp cukier i wymieszaj. Wlej mleko i ponownie wymieszaj, następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż nie będzie grudek. Wlej rozpuszczoną margarynę, a potem wsyp suche drożdże i dobrze wymieszaj.

REKLAMA

Przykryj folią spożywczą, a potem ostaw na 20 minut. Po tym czasie przelej masę do trzech miseczek – po równo. Do jednej z miseczek dodaj kakao, a do drugiej dodaj pastę mokka. Jeśli jej nie masz, możesz użyć kawy rozpuszczalnej. Wymieszaj, a potem do okrągłej blaszki wlewaj wszystkie 3 warstwy ciasta naprzemiennie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie piecz przez około godzinę, do suchego patyczka. Smacznego!

Podziel się: