rolada biszkoptowa
Fot. Pixabay

Rolada biszkoptowa to pyszne ciasto zawinięte w rulon, zawierające w środku słodkie nadzienie. Niektórzy na samą myśl o zwijaniu rezygnują z przygotowania tego deseru, co jest dużym błędem. Jednak można sobie ułatwić to zadanie. Wystarczy zrolować ciasto w papierze użytym do pieczenia. Dodatkowo warto włożyć pod spód materiałową szmatkę. Wtedy rolada na pewno się uda.

Rolada biszkoptowa – przepis

Składniki:
60 g mąki pszennej
60 g białego cukru
5 g proszku do pieczenia
10 ml oleju rzepakowego
5 jajek

Sposób wykonania:
Jajka o temperaturze pokojowej wbij do szerokiego i wysokiego naczynia. Dodaj do nich cukier kryształ i przy użyciu miksera ubijaj składniki na jasną masę przez najwyżej 5 minut. Masa powinna zwiększyć swoją objętość. Dodaj do niej olej rzepakowy. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Sypkie produkty wymieszaj łyżką z masą jajeczną.

Przygotowane ciasto wylej na prostokątną blaszkę (długość 39 cm) wyłożoną pergaminem. Potem lekko poruszaj formą, aby pozbyć się bąbelków powietrza i dobrze rozprowadzić masę w blaszce. Roladę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut (bez termoobiegu).

Upieczone ciasto zostaw w wyłączonym piecu przez 10-15 minut. Później wyciągnij roladę z formy i połóż na kuchennym blacie. Zacznij zwijać, trzymając za wystający pergamin. Zwijaj od krótszego boku do góry, a potem roladę odłóż do wystygnięcia.

W międzyczasie przyrządź ulubiony krem do posmarowania biszkoptu. Zimną roladę rozwiń, umieść nadzienie i jeszcze raz zwiń. Gotowy deser udekoruj lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Nadzienia do rolady

Najprostszą roladę biszkoptową zrobisz z jabłkami, najlepiej prażonymi lub w formie musu. Możesz też przygotować roladę z bitą śmietaną i świeżymi owocami (np. malinami, borówkami czy truskawkami). Z pewnością wszystkim zasmakuje też wersja z serkiem mascarpone połączonym np. z galaretkami owocowymi. Fani orzeszków ziemnych mogą nadziać roladę masą z masłem orzechowym.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę