Rolada cytrynowa jest puszysta jak gąbka. Znika w mig ze stołu

rolada cytrynowa
fot. screen Youtube / @user-rw7sk1li6q

Rolada cytrynowa to tak smaczne ciasto, że każdy pokocha je od pierwszego kęsa. Jeśli wciąż nie wiesz, czym poczęstować gości, zrób słodkiego zawijańca ze słodkim kremem. Będą nim zachwycone nawet osoby, które nie szaleją za słodyczami. Ten deser zmieni ich nastawienie do słodkości. Podczas degustacji wyraźnie czuć cytrynę, co jest niebywałą korzyścią. Orzeźwiający deser w wielkanocnym stylu zyska same pochwały przy galowym stole.

REKLAMA

Słodkie wypieki na święta wielkanocne to nie tylko mazurek, babka z lukrem czy sernik. Warto dać szansę także innym deserom. Może właśnie nadszedł czas na dokonanie maleńkich zmian w repertuarze? Decydując się na roladę cytrynową, masz szansę oczarować gości do granic możliwości. Nie znam nikogo, kto nie lubi rolady. Pojawia się na moim stole od kilku lat i zawsze jest energicznie rozchwytywana przez biesiadników. Przepis przyda się w okresie wielkanocnym, czyli właśnie teraz.

Przepis na wyborną roladę cytrynową

Składniki:
Ciasto:
200 g cukru z podziałem na pół
20 g skrobi kukurydzianej
80 g mąki pszennej
4 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki oleju roślinnego
skórka z 1 cytryny

REKLAMA

Krem:
150 ml śmietanki 30%
200 g serka mascarpone
75 g cukru pudru
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny

Lukier:
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mleka
120 g cukru pudru

Wykonanie:
Przesiej przez sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia i skrobię kukurydzianą. Dzięki temu wypiek zyska puszystą strukturę. Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj drobny cukier i ubijaj na sztywno. W oddzielnym naczyniu łącz robotem żółtka z cukrem i wanilią, a potem dodaj olej i otartą skórkę z cytryny. Masę z żółtkami przełóż delikatnie do piany z białek i mieszaj pomału szpatułką.

Dodaj do naczynia sypkie składniki, mieszaj i przełóż masę do formy. Piecz w rozgrzanym do temp. 180°C piekarniku przez 10 minut.

Rozłóż na blacie czystą szmatkę i posyp ją całą przesianym cukrem pudrem. Na materiale umieść upieczone ciasto i znów posyp je cukrem. Zacznij rolować ciasto i odstaw je na czas przyrządzania kremu.

Na krem: zmiksuj zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na gęstą masę. Pamiętaj o dodaniu soku i skórki z cytryny.

REKLAMA

Ciasto, które niedawno zwinąłeś, teraz rozwiń na folii spożywczej. Posmaruj całą jego powierzchnię masą z mascarpone i znów zroluj, a następnie owiń precyzyjnie folią. Tak przygotowany deser wstaw do chłodziarki na dwie godziny. Później roladę ozdób lukrem i np. kandyzowaną cytryną. Smacznego.

Podziel się: