Rolada z galaretką i śmietaną to ekspresowe ciasto, o niezwykłym smaku. Idealne na każdą okazję, a w dodatku świetnie prezentuje się na talerzu. Poznaj przepis.
Rolada biszkoptowa jest bardzo puszysta i mięciutka, przełożona kremem śmietankowym z dodatkiem smacznych galaretek. Jej wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Wypróbuj tego przepisu.
Rolada z galaretką – przepyszny deser w 20 minut
Składniki:
Rolada biszkoptowa:
» 4 duże jajka
» 70 g cukru
» 100 g mąki pszennej
» 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
» 200 g śmietanki 36% (zimnej)
» 2 łyżki cukru pudru
» 2 galaretki o ulubionym smaku
Przygotowanie:
Galaretki przygotuj według opisu na opakowaniu i odstaw do lekkiego stężenia. Przygotuj roladę. Do miski wbij jajka i dodaj cukier, następnie miksuj przez 10 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Mąkę wsyp do oddzielnej miski i dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i dodawaj stopniowo do masy jajecznej. Mieszaj szpatułką bardzo powoli.
Gotową masę przelej na blaszkę prostokątną o wymiarach 30 x 35 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wyłóż na ściereczkę kuchenną, a potem odlep papier i zwiń biszkopt w roladkę wzdłuż dłuższego boku, a potem odstaw do wystudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno, następnie wsypuj stopniowo 2 łyżki cukru pudru i schłodź w lodówce. Roladę wyjmij na blat i rozwiń, a potem posmaruj masą śmietankową. Pokrój galaretkę w niewielkie kawałki, następnie posyp je na śmietanę i zwijaj roladkę powoli. I gotowe, smacznego!