Domowa pieczeń ze schabu spisze się idealnie na eleganckim stole podczas świąt Bożego Narodzenia. A gdy przygotujemy takiego mięsa w nadmiarze (co zwykle się zdarza), to możemy bez przeszkód jeść je przez następne dni, np. kładąc na kanapki. Receptura na schab jest zrozumiała, więc każdy powinien poradzić sobie z nią bez trudu.
Schab to jedna z najchudszych części wieprzowiny. Mięso zawiera dużo białka, jest smaczne i zdrowe. A dodatkową zaletą jest łatwa dostępność – schab kupimy w niemal każdym supermarkecie, a dodatku nie kosztuje fortuny. Warto go uwzględnić w swojej kuchni nie tylko pod postacią smażonych kotletów schabowych, ale także w formie pieczeni mięsnej.
Przepis na ten specjał jest prosty, więc tym bardziej warto się skusić. Jeśli zaprosiłeś gości na świąteczny obiad, to schab będzie strzałem w dziesiątkę – możesz podać go zarówno na zimno, jak i na gorąco. Z nadmiarem mięsa też sobie poradzisz. Plasterki możesz kłaść na kromki pieczywa posmarowane masłem i zajadać w towarzystwie warzyw np. na śniadanie.
Jeśli jednak zamierzasz podać schab na święta – jako aromatyczną pieczeń, to koniecznie przed obróbką cieplną natrzyj go marynatą z przyprawami. Idealnie do schabu pasuje majeranek, czosnek, czarny pieprz i papryka. Spójrz na poniższy przepis i w kilku krokach przygotuj wykwintny schab. Jest banalny w przygotowaniu, ale niestety czasochłonny – trzeba czekać, aż mięso się zamarynuje, a później dojdzie w piekarniku. Jednak cierpliwość się opłaca. Efekt końcowy robi spektakularne wrażenie. Takiej pieczeni na próżno szukać w sklepach mięsnych.
Przepis na pieczony schab
Składniki na 1 kg mięsa:
•schab
•olej roślinny
•po 1 łyżce soli, sproszkowanego czosnku i papryki
•3 łyżki majeranku
•mała łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Sypkie produkty wsyp do naczynka, zalej niewielką ilością oleju i mieszaj. Gdy będzie taka konieczność, dodaj więcej tłuszczu, by uzyskać formę pasty.
Starannie wcieraj marynatę w schab i odłóż na kilkadziesiąt minut, a później przełóż mięso do rękawa kuchennego i dokładnie zawiń. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 60 minut. Wyjmij pieczeń i trochę ostudź, zanim jeszcze przedziurawisz opakowanie.
Schab pokrój w grubsze plastry i podawaj na ciepło do obiadu. Możesz go też całkowicie ostudzić i spożywać w plasterkach jako wędlinę.