Schab w sosie własnym to wyśmienity pomysł na obiad. Jest bardzo delikatny, mięciutki, a zarazem aromatyczny i wyrazisty w smaku. Idealnie smakuje w połączeniu z ziemniakami i smaczną surówką z pora lub kapusty pekińskiej z marchewką. Poznaj przepis!
Nie masz pomysłu na obiad? Przychodzimy więc z rewelacyjnym przepisem na duszony schab w sosie własnym! Proste i pyszne danie, które z pewnością zasmakuje każdemu. Nie wymaga wielu składników, dlatego warto go wypróbować w swojej kuchni. Przygotuje go z łatwością każdy początkujący smakosz!
Schab w sosie własnym – przepis
Składniki:
» 800 g schabu wieprzowego
» 2 cebule
» 350 ml wody
» 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka masła
» pół łyżeczki śmietany 18%
» sól, pieprz do smaku
» garść szczypiorku
» 2 liście laurowe
» 2 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj w piórka, przełóż na talerzyk i odstaw. Schab pokrój w plastry, a następnie rozbij je tłuczkiem z dwóch stron. Przypraw je solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmaż plastry schabu na średnim ogniu przez 4-5 minut i obróć na drugą stronę.
Dodaj cebulę i przykryj pokrywką patelnię, aby lekko ją poddusić i żeby zmiękła. Podlej mięso wodą, następnie dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie, wymieszaj lekko i przykryj pokrywką. Duś schab przez około 40 minut, aż będzie miękki. Przygotuj zasmażkę – na patelni rozgrzej masło i dodaj mąkę, następnie mieszaj energicznie i smaż przez około 5 minut, by zniwelować smak mąki. Pilnuj jednak, by jej spalić.
Dodaj do sosu i mieszaj szybko, do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj pół łyżeczki śmietany, ponownie wymieszaj oraz posyp szczypiorkiem. I gotowe! Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem z dodatkiem ogórka kiszonego lub surówki z pora, albo kapusty pekińskiej z marchewką.