Schabowy po lubelsku to prawdziwy hit! Dzięki oryginalnej panierce smakuje obłędnie! Kotlet z panierką to klasyczne i polskie danie, które najczęściej króluje na stołach. Pozornie, jego przygotowanie zazwyczaj wygląda tak samo w każdej części Polski. To niezwykle proste, bo wystarczy tylko rozbić schab, przyprawić, obtoczyć w panierce i usmażyć. Ale jednak okazuje się, że osoby z Lublina oraz okolic jedzą go zupełnie inaczej! Największą różnicą jest przyrządzana przez nich panierka, która jest przepyszna! Wypróbujcie ten sposób!
Schabowy po lubelsku to danie, które królowało w restauracjach, w czasach PRL. Zazwyczaj panierujemy kotleta w bułce tartej lecz najwięksi smakosze doskonale zdają sobie sprawę, że inne składniki panierki mogą sprawić, że danie będzie smakować bardziej wyraziście i dosłownie rozpływać się w ustach.
Najbardziej popularni kucharze oraz gospodynie pochodzące z okolic Lublina już od wielu lat znają stosują inny przepis na kotleta schabowego. Sekretem jego znakomitego smaku jest inna metodyka panierowania mięsa.
– Po lubelsku mięso obtaczamy w mące, jajku i smażymy. Zwykły schabowy: w mące, jajku i panierce z tartej bułki – mówił w wywiadzie z portalem Dziennik Wschodni Artur Góra, który jest szefem kuchni w restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka.
Schabowy po lubelsku z nietypową i chrupiącą panierką
Jak go przygotować? Nieco inaczej, a mianowicie – wystarczą Ci tylko dwa składniki do panierki. Jest to mąka i jajko. Poza tym, trzymaj się tych kilku wskazówek:
– Smaż na smalcu lub maśle klarowanym. Nie używaj oleju rzepakowego, bo popsuje smak.
– Schab musi być z kością, ponieważ taki ma więcej smaku i jest niesamowicie soczysty.
– Temperatura patelni musi być bardzo wysoka, tzn., że kotlety powinny mocno skwierczeć na patelni.
– Zamień mąkę pszenną na mąkę gryczaną. Smak Cię zaskoczy!
Te wskazówki wpływają na smak kotleta. Ale najciekawsza jest kolejność panierowania schabowego po lubelsku.
Wykonanie:
Na początku rozbij schab, a następnie dopraw solą (najlepiej morską) i świeżo zmielonym pieprzem. Mąkę przesiej najpierw do miski oraz mocno obtaczaj i dociskaj ją do mięsa. Potem zanurz w roztrzepanym jajku i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez 4 minuty z każdej strony. Kotlety przygotowane w ten sposób wyglądem przypominają chrupiący omlet.
Najlepiej smakują podane z chrupiącymi i pieczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego!