Sekret delikatnego i miękkiego ciasta na pierogi tkwi w 1 dodatku

pierogi z ziemniakami
fot. screen Youtube / Polish Your Kitchen

Pierogi to jedna z popularniejszych potraw, jaka gości na stołach Polaków. Są pyszne i zachwycają różnorodnością, więc każdy może znaleźć coś dla siebie. Z myślą o osobach, które ubóstwiają ziemniaki, podsuwamy dziś recepturę na ciasto z dodatkiem tego smacznego warzywa. Będzie sprężyste, delikatne i niebywale sycące. Wypróbujcie koniecznie.

REKLAMA

Chyba każdy przyrządza ciasto na pierogi odrobinę inaczej. Niektórzy są zdania, że dodatek jajka negatywnie wpływa na sprężystość ciasta pierogowego i skutkuje rozklejeniem się pierogów w trakcie gotowania, z kolei inni twierdzą, że jajko jest wręcz niezbędne. Zobaczcie, co się stanie, gdy dodacie obydwa składniki – zarówno jajka, jak i kartofle. Pierogi zrobione z takiego ciasta będą niezwykle smaczne i sycące. Dopasujcie tylko ulubiony rodzaj nadzienia, ponieważ nie wszystkim może posmakować połączenie ziemniaków i słodkich dodatków.

Ciasto pierogowe z dodatkiem ziemniaków – przepis

Składniki:
1 jajo
350 g ziemniaków
1 kg mąki pszenna
1 łyżka oleju rzepakowego
ok. 2 szklanek ciepłej wody
1 łyżeczka soli

REKLAMA

Wykonanie:
Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki do miękkości. Później ostudź je, przeciśnij przez praskę i przełóż do naczynia wraz z jajkiem, mąką, solą i olejem, potem wszystko wymieszaj. Zagniataj masę i małym porcjami dolewaj ciepłą wodę. Zakończ czynność, gdy otrzymasz zwartą kulę ciasta. Umieść ją na stolnicy i zacznij zagniatać – powinno to trwać około 10-15 minut. Ciasto musi być elastyczne. Gdy będzie taka potrzeba podsyp je mąką. Rozwałkuj je i przyrządzaj pierogi z wybranym farszem. Ciasto sprawdzi się także jako wyśmienite łazanki do kapusty lub dodatek do bigosu.

Udostępnij: