Czy jest coś lepszego niż miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto pierogowe wypełnione naszym ulubionym nadzieniem? Wśród koneserów trwa spór, z jakich produktów powinno powstawać ciasto na pierogi. Jedni dodają do niego jajko, a inni nie, twierdząc, że rujnuje ono konsystencję potrawy. Sekret delikatnego ciasta z poniższej receptury tkwi w mleku. Wypróbujcie ten niezrównany wariant ciasta do pierogów.
Mleko w tym przepisie stosujemy zamiast wody. Oprócz niego użyjemy też mąki, soli i masła. Z tej niezwykłej mieszanki składników powstanie ciasto, które zachwyci was swoją delikatnością. Możliwe, że dzięki tej recepturze odkryjecie pierogi na nowo.
Delikatne ciasto na pierogi z dodatkiem mleka – przepis
Z podanych składników zrobicie około 100 pierogów. Możecie więc przygotować kilka różnych farszów.
Składniki:
900 g mąki pszennej
550 ml mleka
190 g masła
sól w ilości do smaku
Sposób wykonania:
Masło rozpuść w rondelku, wlej do niego mleko i zagotuj, następnie ostudź. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj sól i zamieszaj. Potem wlej ostudzoną mieszankę masła oraz mleka i zacznij wyrabiać ciasto pierogowe. Odstaw je na 20 minut, aby trochę odpoczęło. Po tym czasie ciasto podziel na małe kawałki, które następnie rozwałkuj (powinny mieć grubość ok. 3 mm). Z ciasta wykrawaj krążki, każdy z nich faszeruj i sklejaj. Gotuj pierogi we wrzątku przez parę minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.