Karol Okrasa robi proste i wyśmienite placki ziemniaczane. Dodaje do warzywnej masy trochę żółtego sera. Co więcej, mistrz kuchni swoje placki przyrządza nie z surowych, a z gotowanych kartofli. To znakomity pomysł na zużycie gotowanych bulw z poprzedniego dnia.
Smaczne placki ziemniaczane wzbogacone o ser żółty skuszą niejednego miłośnika tradycyjnych smaków. Masa z gotowanych pyrek i uwielbianego nabiału po obróbce cieplnej smakuje o wiele lepiej niż standardowy przysmak z patelni. Niezwykle chrupiący wierzch i kremowe, lekko ciągnące się wnętrze zachwycają od pierwszego kęsa. Nie wspominając nawet o cudownym aromacie. Zachęcamy Was do spróbowania.
Placki ziemniaczane według przepisu Karola Okrasy
Składniki:
2 duże jaja
1 kg ziemniaków
pieprz i sól do smaku
200 g ulubionego sera żółtego
olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Gdy przestygną, zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Podobnie rozdrobnij też ser. Obydwa produkty przełóż do większej miski i wymieszaj. Dodaj do nich jajka, pieprz i sól. Na patelnię wlej olej, poczekaj chwilę, aż się dobrze rozgrzeje, po czym smaż placki o grubości ok. 1,5 cm. Gdy będą złociste z obu stron, przełóż je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Placki podawaj z ulubionymi dodatkami np. gęstą śmietaną. Smacznego.
Zobacz też: Okrasa dodaje ten składnik do kapuśniaku. Podkręca smak zupy.