Sernik czekoladowy to wyśmienita propozycja deseru. Jest niezwykle puszysty, a zarazem delikatny i lekki. To także pyszna i niecodzienna wersja klasycznego sernika, który jest bardziej znany w polskiej kuchni. Warto go wypróbować, dlatego poznaj rewelacyjny przepis.
Sernik może być podawany w wielu równych wersjach – bananowy, nowojorski, a nawet fistaszkowy. Jednak jest jeszcze jeden, bardzo wykwinty i smaczny – czekoladowy. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto kocha czekoladowe wypieki. Jest bardzo puszysty i delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku. Zaskocz swoich bliskich i zrób sernik czekoladowy z tego rewelacyjnego przepisu!
Sernik czekoladowy – puszysty i delikatny. Przepis
Składniki:
Spód:
› 240 g herbatników lub ciastek czekoladowych
› 100 g roztopionego masła
Masa twarogowa:
› 325 g ciemnej czekolady 60%
› 3 szklanki (675 g) serka śmietankowego lub twarogu
› 1 szklanka gęstej śmietany
› 2 łyżki kakao
› 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
› 250 g cukru
› 4 jajka
› 1/4 łyżeczki soli
Ganache:
› 150 g czekolady mlecznej
› 160ml śmietanki kremówki
› 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ciasteczka lub herbatniki zmiel w malakserze, następnie dodaj do nich roztopione masło i ponownie zmiel. Wyłóż ciasteczkowy spód na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieć je dobrze, by powierzchnia była równomierna. Podpiecz spód w piekarniku – 160 stopni, przez 10-15 minut.
Gorzką czekoladę pokrój na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej – nad garnkiem z wodą połóż miskę z czekoladą i postaw na kuchenkę, podgrzewaj i mieszaj, aż się rozpuści. Serek śmietankowy lub twaróg wsyp do miski, następnie dodaj cukier, sól, aromat waniliowy, a potem zmiksuj wszystko mikserem na najniższych obrotach. Dodaj śmietanę i miksuj masę przez około 5-7 minut. Wsyp kakao i znów zmiksuj, a potem dodawaj kolejno po jednym jajku i miksuj. Na koniec wlej rozpuszczoną wcześniej czekoladę i zmiksuj przez chwilę.
Masę wlej na wcześniej podpieczony spód ciasteczkowy i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 1 godzinę. Gdy sernik będzie już upieczony, wyjmij go z piekarnika i przygotuj ganache. Do garnka wlej śmietankę, dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści, następnie wsyp czekoladę mleczną i wymieszaj. Gdy lekko przestygnie, polej ganache na wierzch sernika. Odstaw na chwilę, by zastygło i gotowe! Smacznego!