Sernik z nietypowym składnikiem, który nadaje mu obłędnie pięknego aromatu i sprawia, że jest lekki i puszysty jak piórko. Ten przepis to prawdziwy hit.
Sernik to ciasto uwielbiane przez większość osób na całym świecie, dlatego też jest tak wiele jego wersji smakowych. Najbardziej popularny to nowojorski lub królewski, ale okazuje się, że istnieje jeszcze lepsza odmiana. A wszystko to za sprawą jednego składnika – to on sprawia, że smak tego wypieku nabiera zupełnie nowego wymiaru smaku. Jest obłędnie puszysty, nie opada, a w środku jest wilgotny i bardzo aromatyczny.
Sernik z nietypowym składnikiem. Jego smak jest obłędny
Aby sernik miał niezwykle pyszny smak, dodaj do niego starte jabłka. Dzięki temu będzie bardzo wilgotny, soczysty i niezwykle puszysty. Ten niezwykły dodatek sprawi, że zapach podczas pieczenia ciasta będzie unosił się po całym mieszkaniu. Poznaj przepis.
Składniki:
Kruchy spód:
» 80 g masła
» 100 g cukru
» 1 jajko
» 200 g mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowo-jabłkowa:
» 3 jajka
» 80 g cukru
» 2 opakowania cukru waniliowego
» szczypta soli
» 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
» 90 g roztopionego masła
» 150 ml mleka
» 500 g twarogu lub serka śmietankowego lub ricotty
» 40 g mąki
» 2 jabłka
» sok z cytryny
Przygotowanie:
Składniki na kruchy spód zagnieć, następnie od razu wyłóż do formy z papierem do pieczenia. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj jedno na tarce o średnich oczkach, a drugie zetrzyj na mus do oddzielnych miseczek. Do każdego jabłka dodaj odrobinę soku z cytryny.
Jabłko starte na średnich oczkach przełóż na kruchy spód, następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Oddziel żółtka od białek, a następnie dodaj do białek cukier wanilinowy i ubij na sztywną piankę. Do żółtek dodaj cukier i ubij na puszystą, jasną masę. Dodaj startą skórkę z cytryny, a potem wlej roztopione masło i krótko zmiksuj. Do masy z żółtek dodawaj stopniowo twaróg lub ricottę i miksuj, następnie wlewaj powoli mleko. Następnie dodaj mąkę oraz mus z jednego jabłka, całość zmiksuj, aż masa będzie gładka i puszysta. Na koniec dodaj ubitą piankę z białek i delikatnie wymieszaj.
Przelej masę serowo-jabłkową na kruchy podpieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie piecz przez około godzinę. Po upieczeniu pozwól mu ostygnąć i posyp cukrem pudrem.