Sernik z wiaderka rodem z PRL-u. 1 składnik zapewnia idealną konsystencję

sernik z wiaderka
fot. Pxhere

Przepis na ten sernik znalazłam w starym zeszycie mojej babci. Na pierwszy rzut oka wydał mi się bardzo interesujący, więc od razu go sobie zanotowałam. Ciasto postanowiłam przygotować na drugi dzień i okazało się strzałem w dziesiątkę. Z tej sprawdzonej receptury już zawsze będę korzystać, bo sernik z wiaderka za każdym razem doskonale mi wychodzi. Poza tym moi domownicy też go uwielbiają. Jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i elegancko się prezentuje. Perfekcyjna konsystencja to zasługa mleka w proszku.

REKLAMA

Najlepsza receptura na sernik z jaką kiedykolwiek miałam do czynienia

Sernik z wiaderka zawsze się udaje. Moja babcia piekła go dla swoich dzieci i bardzo im smakował. Zresztą tata do dziś ma do niego ogromny sentyment i z nostalgią wspomina smakołyki z czasów PRL-u. Miałam szczęście, że natrafiłam na ten przepis. Dzięki temu sama mogę odtwarzać ten klasyk w swojej kuchni. Zawsze pamiętam o dodaniu mleka w proszku, które jest kluczem do sukcesu.

Z przygotowaniem babcinego ciasta nikt nie powinien mieć problemów. Zresztą instrukcja jest tak klarowna, że trudno o jakąkolwiek pomyłkę. Wypiek jest wysoki, puszysty, kremowy, więc świetnie sprawdzi się na każdą uroczystość. Warto poznać ten przepis.

REKLAMA

Jak zrobić sernik z wiaderka? Przepis krok po kroku

Składniki:
herbatniki do wyłożenia spodu blaszki
1 szklanka cukru
1 kg sera z wiaderka
6 dużych jajek
2 łyżki cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
szczypta soli
1,5 szklanki chłodnego mleka
¾ szklanki oleju

Składniki na polewę:
½ szklanki cukru
½ kostki masła
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Do sporego naczynia przekładamy biały ser, dodajemy budyń w proszku, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wszystko łączymy na aksamitną masę przy użyciu miksera. Potem, nie przerywając mieszania, cienkim strumykiem dodajemy do niej olej, a także sproszkowane mleko.

REKLAMA

Białka jaj z dodatkiem szczypty soli ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywno. Partiami wsypujemy do nich cukier. Gdy powstanie sztywna i szklista piana, a cukier całkowicie się rozpuści, odstawiamy mikser.

Do piany sukcesywnie przekładamy masę twarogową naprzemiennie z chłodnym mlekiem. Wszystkie składniki lekko mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Spód blaszki do pieczenia wykładamy ciasteczkami i równo rozprowadzamy na nich masę serową.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C i wkładamy do niego deser na około godzinę. Należałoby zabezpieczyć wierzch przed zbyt mocnym zrumienieniem – najlepiej okryć go folią aluminiową. Gdy sernik się upiecze, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

Przyrządzamy polewę do sernika. W garnuszku łączymy na niewielkim palniku masło, cukier, kakao i mleko. Jednolitą mieszankę odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną, ale wciąż płynną polewę nanosimy na wierzch deseru, równo ją rozsmarowując. Sernik z wiaderka przykrywamy i umieszczamy w chłodziarce. Podajemy kolejnego dnia. Smacznego.



Czytaj też: Niezwykłe ciasto bez pieczenia Orzechowiec. Smakiem i prostotą zachwyci każdego

Podziel się: