Jak wybrać najlepsze śledzie?
fot. flickr.com / bob walker

Ryby są jednym z najczęstszych produktów, jakie pojawiają się na świątecznych stołach. Poniższy przepis na śledzie po wiejsku jest świetną alternatywą dla innych potraw i z pewnością będzie smakować wszystkim domownikom.

Śledzie podawane w różnych wersjach są jednym z podstawowych klasyków polskiej kuchni, jeśli chodzi o święta Bożego Narodzenia. Poniższa wersja śledzi po wiejsku sprawi, że wzbogacimy nasz świąteczny stół.

Składniki:

700 g (ok. 7 sztuk) filetów śledziowych z beczki
1 duża cebula
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Śledzie wkładamy do miski i płuczemy w zimnej wodzie z soli. Odlewamy słoną wodę i wlewamy świeżą. Odstawiamy na około 30 minut, a w tym czasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Po tym czasie sprawdzamy smak śledzi. Jeśli będą odpowiednie, odcedzamy je, suszymy i kroimy na 3 cm kawałki.

Wodę zagotowujemy, dodajemy cebulę i gotujemy przez 2-3 minuty. Potem dodajemy ocet, olej i cukier i mieszamy, po czym całkowicie studzimy. Śledzie przekładamy zimną zalewą w słoiku lub szklanym pojemniku z pokrywą. Zamykamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę