REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto Pani Walewska. Przygotuj, a nie zostanie nawet okruszek

Ciasto Pani Walewska. Przygotuj, a nie zostanie nawet okruszek

ciasto pani walewska
fot. screen Youtube / Smaczne-Przepisy.TV

Ciasto Pani Walewska to połączenie kruchego ciasta, domowej konfitury, kremu budyniowego i aksamitnej bezy. Jak przyrządzić ten zjawiskowy deser? Poniżej wszystko wyjaśniamy.

Każdy czasami ma ochotę na coś słodkiego do zjedzenia. Wyśmienite kruche ciasto, delikatna masa, beza rozpływająca się w ustach i trochę konfitury domowej roboty dla przełamania smaku. Ciasto Pani Walewska, nazywane także Pychotką, to cudowne wspomnienie dzieciństwa. Zrobienie tego przysmaku nie jest wcale trudne – wystarczy tylko odrobina chęci, wyobraźni i czasu.

REKLAMA

Ciasto Pani Walewska – przepis

Składniki:
4 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
dżem z czarnej porzeczki
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego

Beza:
2 szklanki cukru pudru
4 białka
2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:
250 g masła
2 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 torebka cukru wanilinowego

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175°C. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito wprost na stolnicę. Dołóż masło, dosyp cukier puder i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki pokrój na małe kawałeczki, zamieszaj, a w środku skupiska zrób wgłębienie. Umieść tam żółtka, a białka zatrzymaj do bezy. Zagnieć ciasto, rozdziel je na 2 części, a następnie rozwałkuj na prostokątne placki – powinny mieć wymiar formy do pieczenia. Pierwszy kawałek wraz z papierem do pieczenia umieść w formie, a na wierzchu rozsmaruj trochę dżemu – piecz w rozgrzanym piekarniku przez kwadrans. Identycznie postępuj z drugą częścią ciasta.

Zajmij się robieniem bezy. Zmniejsz moc piekarnika do 150°C (termoobieg). Ubij białka na sztywno, a potem partiami dodawaj cukier puder, cały czas mieszając. Gdy zużyjesz cały cukier, miksuj jeszcze przez 2-3 minuty. Wsyp mąkę ziemniaczaną i ubijaj przez 30 sekund. Gotowy krem rozsmaruj ostrożnie na obu plackach, a następnie posyp pokrojonymi orzechami. Piecz przez kwadrans.

Aby przyrządzić masę, najpierw odlej pół szklanki mleka i połącz je z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, żółtkami oraz cukrem wanilinowym. Resztę mleka zagotuj, dodaj wcześniej połączone składniki, zamieszaj i ponownie zagotuj. Odstaw z palnika do ostygnięcia. Utrzyj masło roślinne, a następnie dodawaj po jednej łyżeczce kremu budyniowego. Gotową masę rozsmaruj na jednym placku, a potem przykryj go drugim plackiem i odstaw na parę godzin.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA