Kotlety schabowe po meksykańsku są niezwykle aromatyczne i jednocześnie orzeźwiające. Potrawę podaje się z ćwiartką cytryny nie bez powodu – można skropić nią mięso, wtedy nabierze wyjątkowych cytrusowych nut. Natomiast panierka to bogactwo przypraw. Takie danie jest prawdziwą symfonią smaków.
Kotlety schabowe wcale nie muszą być nudne. Poniższą recepturę można z łatwością urozmaicić o całkiem nowe dodatki. W trakcie smażenia trzeba jednak zachować ostrożność. Przyprawy mogą się łatwo przypalać, więc ogólna temperatura tłuszczu powinna być odrobinę niższa, niż przy zwyczajnych schabowych.
Kotlety schabowe po meksykańsku – przepis
Składniki:
mleko
5 plastrów schabu
2 jajka
bułka tarta
pieprz
sól
mąka
pół łyżeczki słodkiej papryki
siekana natka pietruszki
łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki chilli
Przygotowanie:
Na początku oczyść schab z żyłek oraz tłuszczu. Rozbij mięso za pomocą tłuczka, aż otrzymasz kotlety o należytej grubości. Potem włóż je do naczynia z mlekiem i odłóż na całą noc do namoczenia. Kolejnego dnia rozbełtaj jajka z pieprzem i solą. Mąkę połącz z oregano, słodką papryką i chilli, na osobny talerz wysyp trochę bułki tartej. Wyjmij kotlety z mleka, osusz je i obtaczaj kolejno w mące z przyprawami, a następnie w jajku i bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej i smaż kotlety z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru. Serwuj je z ryżem ugotowanym na sypko, świeżo pokrojoną natką pietruszki i ćwiartką cytryny. Możesz też postawić na bardziej rodzime dodatki w postaci ziemniaków i ulubionej surówki.