Marynowane pieczarki to pyszna przekąska, którą można kupić albo przygotować samodzielnie. Ta druga opcja da gwarancję na to, że marynata będzie dokładnie taka, jak chcemy – nie za ostra i nie za łagodna. Można ją z powodzeniem dodać do sałatki, obiadu lub przystawek.
Pieczarki należą do najpopularniejszych grzybów naszej rodzimej kuchni. Są dostępne praktycznie w każdym sklepie i nie kosztują zbyt wiele. Choć nie mają tak przyjemnego aromatu, jak grzyby leśne, to można je kupić przez cały rok. Dlatego przetwory czy dania z ich dodatkiem można zrobić w dowolnym czasie. My zachęcamy do przygotowania wyśmienitych pieczarek w marynacie.
Przepis na marynowane pieczarki o wyrazistym smaku
Składniki:
1 l wody
1 marchewka
1 szklanka octu
1 cebula
1 kg małych pieczarek
2 łyżki cukru
4 listki laurowe
1 łyżka gorczycy
1,5 łyżki soli
Przygotowanie:
Zacznij od opłukania i obrania pieczarek. Pokrój cebulę w krążki, a marchewkę w talarki lub słupki. Grzyby i warzywa przełóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na niewielkim gazie 5 minut. Potem wyjmij je łyżką cedzakową. Przyszykuj słoiczki, wyparz je i włóż do nich pieczarki. Do każdego dodaj trochę marchewki i cebuli. Nie zapomnij też o dodaniu listka laurowego i ziaren gorczycy.
W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą, wymieszaj ją z octem. Taką gorącą marynatę wlej do pieczarek. Słoiki dobrze zakręć i wstaw do garnka z gorącą wodą. Pasteryzuj je przez 20 minut.