Świąteczne ciasto z niesamowitym kremem. Ten przepis zachwyci twoich bliskich

Świąteczne ciasto czekoladowo-orzechowe
fot. screen Youtube / Pyszne i proste jedzenie

Świąteczne ciasto z niesamowitym kremem to wypiek o niezwykłym smaku i wyglądzie. Zobacz przepis i zaskocz swoich bliskich.

REKLAMA

Jak upiec pyszne świąteczne ciasto? Bardzo prosto! Wystarczy mieć najlepszy przepis. To kremowe ciasto czekoladowo-orzechowe dosłownie rozpływa się w ustach. Wszyscy będą prosić o dokładkę, kiedy wypróbują tego wypieku. Przepis znajduje się poniżej.

Świąteczne ciasto czekoladowo-orzechowe. Przepis

Składniki: formy do pieczenia o wymiarach 18x28cm
Ciasto:
» 8 białek jaj
» szczypta soli
» 200 g cukru
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 120 g mąki
» 250 g prażonych orzechów włoskich
Masa śmietanowo-kakaowa:
» 8 żółtek
» szczypta soli
» 16 g (2 łyżeczki) cukru waniliowego
» 100 g cukru
» 100 g skrobi
» 1000 ml mleka
» 100 g masła
» 200 g gorzkiej czekolady
Nadzienie jagodowe:
» 600 g mieszanki jagodowej
» 50 g cukru
» 25 g skrobi kukurydzianej
» 50 g wody
Dodatkowo:
» 300 g serka śmietankowego
» 50 g cukru
» 25 g kakao w proszku
» 100 ml śmietanki 36% tłuszczu

Przygotowanie:
Ciasto: białka jaj ubij ze szczyptą soli na bardzo sztywną piankę, a potem dodaj cukier i miksuj. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie posiekane, a potem dodawaj do białek. Wyłóż dwie połowy masy do dwóch blach o tych samych wymiarach, z papierem do pieczenia., następnie piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

REKLAMA

Masa śmietanowo-kakaowa: żółtka, sól, cukier, cukier wanilinowy wrzuć do miski, następnie dodaj skrobię i mieszaj. Dolewaj stopniowo mleko. cały czas mieszając energicznie. Gdy wlejesz całe mleko, zagotuj masę i mieszaj, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, następnie dodaj czekoladę i wymieszaj, pozostaw do wystudzenia, a następnie dopiero wtedy zmiksuj masę z miękkim masłem.

Nadzienie jagodowe: na patelnię wsyp mieszankę jagodową, następnie dodaj cukier, skrobię i wodę. Wymieszaj i lekko podgrzewaj, aż zgęstnieje i owoce się rozpadną.

Dwa upieczone blaty podziel na dwie części, co w sumie da 4 cienkie blaty. Jeden blat umieść w blaszce, a potem wyłóż warstwę czekoladowo-orzechowej masy, a na tym rozsmaruj nadzienie jagodowe. Powtórz to 3 razy kończąc na warstwie kakaowej masy.

Śmietankę zmiksuj z cukrem i serkiem śmietankowym, a potem wyłóż na warstwę czekoladową. Całość posyp kakao i wstaw do lodówki. Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: