paszteciki Ewy Wachowicz
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / Kulinarne przygody

Obok uszek i krokietów, paszteciki są najlepszym dodatkiem do świątecznego barszczu. Dziś dowiecie się, jak przyrządza je Ewa Wachowicz.

Barszcz czerwony to specjał, który pojawia się na stołach w wielu domach podczas uroczystej kolacji. To właśnie do niego podaje się swojskie paszteciki. Zazwyczaj do zupy trafiają te nadziewane grzybami, kapustą oraz mięsem lub pieczarkami. Sprawdźcie przepis Ewy Wachowicz i zróbcie paszteciki z kapustą w te święta. Poniższa receptura bazuje na wegetariańskich składnikach. Dzięki temu przekąska świetnie sprawdzi się podczas kolacji, a w czasie świąt będą mogli sięgać po nią nawet osoby, które nie jedzą produktów mięsnych lub ograniczyły je w swojej diecie.

Przepis Ewy Wachowicz na paszteciki wegetariańskie

Składniki:

Zaczyn:
1 łyżeczka mąki
20 g drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
szczypta cukru
szczypta soli

Ciasto;
1 kg mąki
2 żółtka
40 g roztopionego masła
pół litra ciepłego mleka

Farsz:
1 czubata łyżka masła
1 cebula
1 kg kiszonej kapusty
sól i pieprz do smaku

Dekoracja:
kminek lub mak (według uznania)
1 jajko

Przygotowanie:
Na początku przygotuj rozczyn. W wysokim naczyniu połącz drożdże z cukrem, mlekiem, mąką oraz solą. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce – wystarczy 15 minut, aby zaczyn był gotowy. Do większego naczynia przesiej mąkę, a potem połącz ją z mlekiem, żółtkami, cukrem i rozczynem. Wyrabiaj około 10-15 min, aż powstanie gładka masa. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, możesz dolać trochę mleka. Do ciasta na paszteciki dodaj ciepłe masło i wyrabiaj jeszcze 5 minut. Naczynie z ciastem przykryj i odstaw na 60 min.

Teraz zajmij się farszem. Pokrój cebulę w kosteczkę i podsmaż na maśle, do uzyskania złotej barwy. W garnku gotuj przez kilka minut kapustę, odciśnij ją z wody i pokrój. Przełóż ją na patelnię i krótko przesmaż wraz z cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto przenieś na posypany mąką blat i rozwałkuj je. Wykrawaj z niego kawałki o wielkości ok. 10×15 cm, na środek nałóż farsz z kapusty, potem zwiń na długości dłuższego boku. Pasek bez farszu pozwoli skleić paszteciki. W miseczce roztrzep jajko. Ułóż wyroby na blaszce (wcześniej nasmaruj ją masłem i oprósz mąką) i posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Paszteciki udekoruj makiem lub kminkiem, zostaw na 20 minut, aby jeszcze podrosły. Piekarnik nastaw na 200°C i włóż do niego paszteciki – po około 20-25 minutach powinny być upieczone.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę