Babka makowa praktycznie zawsze się udaje. Poza tym jest bardzo smaczna i z pewnością zdobędzie uznanie wszystkich domowników. Ciasto jest wyjątkowo delikatne i mięciutkie, a jego niesamowity zapach przyprawia o zawrót głowy. Od razu po przekrojeniu ciasta poczujemy nutę migdałów i rodzynek.
Przygotowanie wielkanocnej babki wcale nie jest trudną czynnością. Trzeba poświęcić tylko odrobinę czasu na połączenie wszystkich składników, a efekt końcowy jest powalający. Mak, który gra w deserze pierwsze skrzypce wprowadza ciekawy wachlarz teksturowy, który miło zaskoczy każdego podczas jedzenia.
Babka makowa nie jest zbyt słodka, a więc na pewno trafi w gusta każdego smakosza lubiącego tego typu specjały. W cieście nie mogło zabraknąć rodzynek, ale równie dobrze można je zastąpić innymi ulubionymi bakaliami (np. suszonymi morelami bądź żurawiną). Prezentujemy przepis na oryginalną babkę z makiem, która doskonale sprawdzi się w nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych. Warto ją przygotować też na inne okazje.
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maku
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy
4 jajka
0,5 szklanki rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
lukier (opcjonalnie)
1/3 szklanki mleka
Wykonanie:
Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej przez sito. W naczyniu ucieraj masło, stopniowo dodawaj jajka, wsyp także cukier i ostrożnie dodaj przesiane mąki. Potem dosyp szklankę maku, wlej mleko, a później dodaj odrobinę esencji migdałowej.
Składniki dobrze utrzyj, potem dodaj rodzynki (wcześniej lekko obsyp je mąką), całość wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przelej do większej formy na babę – wcześniej jednak posmaruj ją tłuszczem i lekko podsyp mąką. Deser wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 45-50 min. Po tym czasie babę makową wyjmij, ostudź i polej domowym lukrem. Posyp jeszcze płatkami migdałów. Zamiast nich możesz użyć prażonych orzechów lub owoców kandyzowanych.