REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSzef kuchni dodaje do wody. Brokuł trzyma kolor i jest idealny w...

Szef kuchni dodaje do wody. Brokuł trzyma kolor i jest idealny w smaku

brokuł
fot. screen Youtube / @-vkusnouvalisakcent

Brokuły są chętnie przez nas kupowane i wykorzystywane w kuchni do sałatek czy zapiekanek. W formie surowej są dla nas zbyt twarde, więc najczęściej gotujemy je w wodzie do miękkości. Jednak w procesie obróbki cieplnej brokuły z reguły tracą wszystko, co mają najcenniejszego. Nie pozwól, by tak się stało. Dodaj do garnka sekretne składniki, a warzywo zachowa smak, kolor i właściwości zdrowotne.

REKLAMA

Zanim brokuł zostanie ugotowany, powinien zostać oczyszczony. Ze względu na specyficzny kształt to może być problematyczne, ale doświadczeni kucharze wymyślili metodę, która usprawnia cały proceder. Na początku brokuła dzielą na mniejsze różyczki i myją pod kranem. Następnie garnek wypełniają wodą i zanurzają w nim kawałki. Do wody w garnku wlewają 1 łyżkę octu, mieszają i czekają kilka minut. Ten zabieg usuwa wszelkie nieczystości.

Co zrobić, żeby brokuły zachowały wyrazisty kolor w trakcie gotowania?

Skoro brokuły są już oczyszczone, można przejść do obróbki. Zazwyczaj większość osób decyduje się je ugotować je w wodzie. Powszechnym błędem jest gotowanie warzyw zbyt długo. Trzymane na ogniu pół godziny, a nawet jeszcze dłużej, stają się papką i tracą kolor. Oto poprawny sposób gotowania brokułów opracowany przez szefów kuchni.

W sporym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej po 1 łyżeczce cukru i soli, a także sok z 1/2 cytryny. Różyczki powoli przekładaj do gorącego płynu i gotuj przez 4 min. Tyle czasu wystarczy, by były gotowe. Zachowają jędrność i nie będą się rozlatywać. Po wyznaczonym czasie warzywa trzeba błyskawicznie zahartować – tzn. z wrzątku przełożyć do lodowatej wody np. przy pomocy łyżki cedzakowej lub szczypiec. W ten sposób przestaną się gotować i będą idealne – apetyczne, lekko twarde i pełne wartości odżywczych.

REKLAMA

Co przyrządzić z brokułów?

Te zielone warzywa przypominające miniaturowe drzewka można piec, gotować w wodzie i na parze, grillować lub podawać w postaci puree. Brokuł może być składnikiem zup, surówek czy osobnym dodatkiem do mięs.

Czytaj też: Jak kupić idealny kalafior? Trzymaj się trzech zasad

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA