Tak smacznej zapiekanki dawno nie jadłam. Głównym składnik zaskoczy każdego
Dzięki tej prostej recepturze na błyskawiczną zapiekankę stworzysz wymarzony obiad dla całej rodziny. Poza tym uratujesz wiele produktów spożywczych, które zalegają w chłodziarce i niedługo stracą termin ważności lub popsują się. Baza tej „jednogarnkowej” potrawy zaskoczy większość domowych kucharzy. Zamiast ziemniaków, makaronu czy ryżu w zapiekance znajdzie zupełnie inny produkt. Chcesz wiedzieć, jaki? Koniecznie czytaj dalej.
REKLAMA
Zapiekanka to idealna propozycja na obiad
Swojska zapiekanka pełna różnorodnych składników, w tym warzyw, to cenny element naszego codziennego jadłospisu. Danie jest smaczne i syci na długo, a poza tym jest proste i ekspresowe w wykonaniu. Ponadto można je odgrzać na drugi dzień, tym samym nie ma konieczności robienia nowego obiadu.
Ogromną zaletą zapiekanek jest to, że można je przygotować w zasadzie ze wszystkiego. To także sposób na wykorzystanie poświątecznych resztek, więc nie ma obaw, że coś się zmarnuje. Ten szkopuł często dotyczy pieczywa, które przeważnie czerstwieje i kończy swój żywot na śmietniku. To nigdy nie powinno mieć miejsca. Stare pieczywo wykorzystaj do zrobienia przepysznej zapiekanki.
REKLAMA
Przepis na sycącą zapiekankę z pieczywem, warzywami i boczkiem
Składniki:
»pieczywo na dno brytfanny (może być czerstwe)
»kilka plastrów wędzonego lub surowego boczku
»masło
»szklanka mleka
»2 cebule
»dowolne warzywa, np. papryka, pomidor itp.
»3 jajka
»150 g startego żółtego sera
»natka pietruszki
»czarny pieprz, sól
»pół szklanki mleka
Sposób wykonania:
Formę żaroodporną wysmaruj masłem, a na dnie umieść pokrojone czerstwe pieczywo. Zalej je szklanką mleka.
REKLAMA
Cebulę pokrój w piórka i smaż na niewielkiej ilości masła – powinna się zeszklić. Umieść ją równomiernie na pieczywie.
Pokrój boczek w mniejsze paski i podsmażaj na patelni do zarumienienia. Później wyłóż go na ręcznik papierowy i ostudź.
Jajka rozbij i rozbełtaj, a potem przełóż do nich chłodną wędlinę i dopraw pieprzem oraz solą. Mieszankę wylej do brytfanny, przykrywając poprzednią warstwę.
Dorzuć posiekane jarzyny i posyp je zieleniną i wiórkami sera żółtego. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i wstaw do niego potrawę. Zapiekaj przez 20 minut, a po tym czasie wyjmij i ostudź. Smacznego.