REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTak zrobione leczo to obiadowy hit. Dodaj do niego 1 owoc

Tak zrobione leczo to obiadowy hit. Dodaj do niego 1 owoc

leczo
fot. screen Youtube / smacznie_na_talerzu

Leczo to pyszna i uwielbiana przez Polaków potrawa jednogarnkowa. Rozgrzewa, syci i można przygotować ją na różne sposoby. Prezentujemy recepturę na zdrowe leczo z dodatkiem ananasa. Ten owoc wzmocni smak lecza i zapewni mu soczystość. Egzotyczne danie posmakuje wszystkim domownikom – z pewnością poproszą o kolejną porcję.

REKLAMA

Leczo – pomysł na pyszny i lekki obiad

Leczo dużą popularnością cieszy się na Węgrzech, lecz przepadają za nim także Czesi, Słowacy, Austriacy i Polacy. Bazą tego sycącego dania są świeże jarzyny, a poza nimi również wędlina i różne przyprawy. Każdy kucharz ma swój patent na przygotowanie tego jednogarnkowego specjału.

W klasycznym leczo nie może zabraknąć papryki, najlepiej w różnych kolorach, a także cebuli. Polacy przeważnie dodają do lecza koncentrat pomidorowy i pieczarki. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na egzotyczne leczo. Dzięki ananasowi będzie wyjątkowo smaczne.

Przepis na pyszne leczo z dodatkiem ananasa

Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
300 g kiełbasy
1 cukinia
2 papryki czerwone
2-3 papryczki piri-piri
3 średnie marchewki
2-3 plastry ananasa
3 pomidory malinowe
pieprz, sól
2 łyżki koncentratu
2 szklanki wody
olej

REKLAMA

Sposób wykonania:
Do garnka wlej olej i wrzuć posiekaną w kostkę cebulę. Dorzuć oczyszczoną i pokrojoną paprykę, marchewkę, a także podsmażoną kiełbasę. Po chwili dołóż pozbawione skórki pomidory malinowe, czosnek, papryczki piri-piri oraz kawałki ananasa. Dodaj także cukinię bez gniazd nasiennych, wodę, przyprawy, a także koncentrat pomidorowy Przykryj i duś na niewielkim gazie. Następnie zmniejsz moc płomienia i regularnie mieszaj. Gdy jarzyny zmiękną, to potrawa będzie gotowa. Do leczo możesz podać pieczywo. Smacznego.

Leczo z dodatkiem ananasa jest soczyste i orzeźwiające. Owoc ten ma mnóstwo wartości odżywczych. Dodatkowo wzmacnia smak lecza. Ananas ma słodko-cierpki smak i jest źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B i witaminy C. Zawiera także bromelainę – enzym o silnej mocy przeciwzapalnej. Spożywając ananasa, zadbasz także o swoją odporność.

Czytaj też: Dodaj do rosołu. Wyjdzie lekki i orzeźwiający, idealny na lato

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA