Bułeczki maślane – niesamowicie puszyste, mięciutkie, z pyszną skórką o maślanym smaku w towarzystwie pysznych dodatków, np. rodzynek lub dżemu. Idealnie sprawdzają się nie tylko jako przekąska podczas oglądania ulubionych filmów i seriali wieczorami, ale także jako śniadanie lub lunch. Ten przepis na bułeczki to hit internetu!
Chyba każdy uwielbia smak maślanych bułeczek. Można kupić je w sklepie lub piekarni, ale nie mają one wyśmienitego składu ani smaku ze względu na składniki konserwujące. Warto więc przełamać lody i spróbować upiec takie bułeczki samodzielnie!
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich pysznymi, domowymi bułeczkami na święta, ale boisz się, że ciasto nie wyjdzie perfekcyjnie puszyste? Wypróbuj ten przepis, który stał się prawdziwym hitem w internecie!
Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga większego wkładu czasowego. Ciasto wyrabia się naprawdę przyjemnie – nie klei się do rąk. Cudowny zapach masełka, niesamowity smak i puszystość – z rodzynkami lub ulubionymi dodatkami. Bułeczki można przechowywać przez noc w lodówce, a rano lub w południe upiec dla najbliższych. Palce lizać!
Przepis na bułeczki maślane – hit na świątecznym stole!
Składniki:
(na około 16 bułeczek)
» 1 szklanka ciepłego mleka
» 110 g roztopionego masła
» 2 łyżki cukru
» 2 jajka
» 3/4 łyżeczki soli
» 4 szklanki mąki pszennej
» 24 g świeżych drożdży
→ Polecane dodatki: rodzynki, dżem o dowolnym smaku, krem czekoladowy, karmelowy, orzechowy.
Przygotowanie:
1. Na samym początku przygotuj i odmierz wszystkie składniki. Ze świeżych drożdży zrób zaczyn.
2. Mąkę pszenną umieść w dużej misce i mieszając ciągle drewnianą łyżką, dodaj wyrośnięty zaczyn i dodawaj kolejno wszystkie składniki wraz z dodatkiem rodzynek (opcjonalnie).
3.Wyrabiaj chwilę, do połączenia się składników i na koniec dodaj roztopione, lekko przestudzone masło.
4.Wyrabiaj ciasto odpowiednio długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Pamiętaj, że im lepiej wyrobisz ciasto, tym lepsze będzie w smaku.
5. Uformuj kulę z ciasta i umieść w oprószonej mąką misce. Przykryj ciasto ręczniczkiem kuchennym.
6. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h. Ciasto stanie się puszystą, wielką bombą!
Po tym czasie wyrabiaj ponownie ciasto przez kilka minut. Podziel na około 16 części (w zależności od tego, ile chcemy bułeczek) i formować okrągłe, zgrabne bułeczki. Uformowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między nimi – 2cm. Przykryj ręczniczkiem kuchennym i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut. Ponacinaj lekko bułki nożem od góry do dołu, aby nadać im niesamowity kształt lub pozostaw okrągłe.
Bułeczki posmaruj jajkiem i piecz około 20-25 minut w temp. 185ºC. Aby zbyt szybko się nie przypiekły, można przykryć je folią aluminiową i zdjąć na 5-10 minut przed końcem pieczenia. Ich smak jest nie z tej ziemi! Rozpływają się w ustach, koniecznie musisz wypróbować ten przepis!