Ciasteczka orzechowe są lepsze niż te ze sklepu, a w dodatku przygotowuje się je bardzo szybko i banalnie prosto. Są obłędne w smaku, dlatego koniecznie je wypróbuj w swojej kuchni. Poznaj rewelacyjny przepis.
Ciasteczka to świetny pomysł na przekąskę do kawy i nie tylko. Dzięki orzechom i pysznemu karmelowi są przepyszne, a wyglądem przypominają nieco toffifee, za którymi przepadają dzieci i dorośli. Idealnie sprawdzą się na różne uroczystości, takie jak urodziny czy święta. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj te ciasteczka, a nie pożałujesz!
Ciasteczka orzechowe – pyszne i proste w przygotowaniu. Przepis
Składniki:
» 320 g mąki
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 jajko
» 1 żółtko
» 50 g cukru
» 160 g margaryny lub masła
» 1 cukier wanilinowy
» 2 łyżki kakao Nesquik
» szczypta soli
» 100 g orzechów laskowych (nieprażonych)
Karmel:
» po 60 g: cukru, białej czekolady, margaryny
60 ml wody
Do dekoracji: 70 g białej czekolady
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę i dodaj proszek do pieczenia oraz kakao, następnie wymieszaj. W misce z mąką zrób dołek po środku i dodaj jajko, jedno żółtko, cukier wanilinowy, pokrojoną margarynę i szczyptę soli. Całość zagnieć tak, jak kruche ciasto, a potem podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj wałek i podziel go na 8 małych kawałków, a potem z każdego kawałka zrób kulę. Na każdej kulce wykonaj wgłębienie, tak jak przy kluskach śląskich. Orzechy laskowe posiekaj bardzo drobno i wsyp do miseczki.
Maczaj ciasteczka kolejno w białku, a potem w orzechach, następnie układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Przygotuj karmel: do garnka wsyp cukier i rozpuść go na małym ogniu, a gdy się rozpuści, wlej wodę. Wymieszaj i zdejmij z ognia, a następnie dodaj margarynę i białą czekoladę i wszystko energicznie wymieszaj. Podgrzej ponownie przez 1 minutę i ciągle mieszaj. Przelej karmel do miseczki i odstaw do przestygnięcia. Gdy ostygnie, a ciasteczka się upieką, wyłóż na ich środek warstwę karmelu. Na koniec rozpuść białą czekoladę i polej cienko ciasteczka.