Te placki można jeść non stop. Ziemniaczane mogą się schować
Od czasu do czasu zamiast kotletów czy zup, mamy ochotę na placki ziemniaczane. Niedługo zacznie się sezon na cukinię, więc będzie można przyrządzić z nich równie smaczne placuszki. Na razie możemy zadowolić się innymi surowcami na ten rarytas. Na przykład kalafiorem. Przygotowane z niego placki wyglądają apetycznie i są mniej kaloryczne od tych tradycyjnych, do których używa się ziemniaków. Poza tym szybciej się je robi, bo nie ma potrzeby mozolnego obierania i tarcia każdej sztuki oddzielnie. Sprawdź ten znakomity przepis na placki z kalafiora.
REKLAMA
Klasyczne placki z ziemniaków prawie wszyscy lubimy, ale mają jedną zasadniczą wadę. Warzywa przed dodaniem do masy trzeba obrać i zetrzeć na tarce. Pracy jest sporo i jest ona syzyfowa, szczególnie jeśli mamy dużo łakomczuchów w domu.
Aby przyspieszyć cały proces, kartofle możemy zblendować, ale jest jeszcze jedno wyjście. Można do przygotowania specjału użyć innej jarzynki. Na przykład kalafiora. Jego specyficzny aromat i chrupka konsystencja sprawdzą się w smażonych plackach jak ulał. Powstają 2x szybciej i prościej niż pospolite ziemniaczane. Dopełnij smak potrawy i podaj ją w towarzystwie śmietany bądź ziołowego dipu.
Jak zrobić placki z kalafiora? Przepis krok po kroku
Składniki:
500 g kalafiora
3 łyżki mąki
1 jajko
1 cebula
pieprz i sól
1 łyżka kwaśnej śmietany
olej do smażenia
Wykonanie:
Najpierw kalafior umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki. Cebulę posiekaj w małą kostkę lub rozdrobnij na tarce. Do naczynia wrzuć cebulę, kalafior, śmietanę, mąkę, pieprz i sól, zamieszaj.
REKLAMA
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje masy na patelnię, tworząc małe placki.
Smaż je na małym gazie, aż się zarumienią z dwóch stron. Wyłóż je na talerz wyścielony kuchennymi ręcznikami, który przyswoi zbędny olej. Smacznego.