Te placki można jeść non stop. Ziemniaczane mogą się schować

placki z kalafiora
fot. screen Youtube / @gotovim-s-lyubovyu

Od czasu do czasu zamiast kotletów czy zup, mamy ochotę na placki ziemniaczane. Niedługo zacznie się sezon na cukinię, więc będzie można przyrządzić z nich równie smaczne placuszki. Na razie możemy zadowolić się innymi surowcami na ten rarytas. Na przykład kalafiorem. Przygotowane z niego placki wyglądają apetycznie i są mniej kaloryczne od tych tradycyjnych, do których używa się ziemniaków. Poza tym szybciej się je robi, bo nie ma potrzeby mozolnego obierania i tarcia każdej sztuki oddzielnie. Sprawdź ten znakomity przepis na placki z kalafiora.

REKLAMA

Klasyczne placki z ziemniaków prawie wszyscy lubimy, ale mają jedną zasadniczą wadę. Warzywa przed dodaniem do masy trzeba obrać i zetrzeć na tarce. Pracy jest sporo i jest ona syzyfowa, szczególnie jeśli mamy dużo łakomczuchów w domu.
Aby przyspieszyć cały proces, kartofle możemy zblendować, ale jest jeszcze jedno wyjście. Można do przygotowania specjału użyć innej jarzynki. Na przykład kalafiora. Jego specyficzny aromat i chrupka konsystencja sprawdzą się w smażonych plackach jak ulał. Powstają 2x szybciej i prościej niż pospolite ziemniaczane. Dopełnij smak potrawy i podaj ją w towarzystwie śmietany bądź ziołowego dipu.

Jak zrobić placki z kalafiora? Przepis krok po kroku

Składniki:
500 g kalafiora
3 łyżki mąki
1 jajko
1 cebula
pieprz i sól
1 łyżka kwaśnej śmietany
olej do smażenia

REKLAMA

Wykonanie:
Najpierw kalafior umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki. Cebulę posiekaj w małą kostkę lub rozdrobnij na tarce. Do naczynia wrzuć cebulę, kalafior, śmietanę, mąkę, pieprz i sól, zamieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje masy na patelnię, tworząc małe placki.
Smaż je na małym gazie, aż się zarumienią z dwóch stron. Wyłóż je na talerz wyścielony kuchennymi ręcznikami, który przyswoi zbędny olej. Smacznego.